Στρατός με εξουσίες στο Πακιστάν

Στρατός με εξουσίες στο Πακιστάν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της κυβέρνησης του Πακιστάν να αποδεχθεί τα αιτήματα των ισλαμιστών διαδηλωτών που είχαν μπλοκάρει μια κεντρική οδική αρτηρία στην πρωτεύουσα της χώρας, πυροδοτώντας φονικές συγκρούσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποδυνάμωσε περαιτέρω την προσπάθεια αναχαίτισης των σκληροπυρηνικών πιστών. Αφότου απέτυχε να αναστείλει τις διαμαρτυρίες των ισλαμιστών το Σάββατο, που οδήγησαν σε τουλάχιστον επτά θανάτους και 20 τραυματισμούς, το Ισλαμαμπάντ υπέκυψε και εκπλήρωσε το βασικό αίτημά τους: την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Επί έναν και πλέον μήνα, οργισμένοι μουσουλμάνοι διαμαρτύρονταν εις βάρος του υπουργού, τον οποίο κατηγορούσαν για βλασφημία κατά του Ισλάμ. Ουσιαστικά παρέλυσαν το Ισλαμαμπάντ, διακόπτοντας την κυκλοφορία στον άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα με το γειτονικό Ραβαλπίντι.

Η συμφωνία, που επετεύχθη κατόπιν παρέμβασης του στρατού, ενίσχυσε το κύρος των ενόπλων δυνάμεων και κατάφερε νέο πλήγμα στο γόητρο της ήδη εύθραυστης κυβέρνησης. «Το μέγεθος κατευνασμού (σ.σ. των ισλαμιστών) σου κόβει την ανάσα», σχολίασε στην εφημερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» η Φαρζάνα Σάιχ, συγγραφέας του βιβλίου «Κατανοώντας το Πακιστάν». Κατά τη γνώμη της πρόκειται για ταπεινωτική ήττα της κυβέρνησης και της χώρας των 200 εκατ. κατοίκων, που είναι όμηροι των σκληροπυρηνικών πιστών.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν σε συνθηκολόγηση όταν ο στρατός δεν προσήλθε να βοηθήσει την κυβέρνηση. Οντως, ενώ το Σάββατο η βία κλιμακώθηκε και η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός απάντησε ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Τη Δευτέρα, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι διαπραγματεύτηκαν με τον στρατό και αρνήθηκαν να συνάψουν συμφωνία με την κυβέρνηση. Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Καμάρ Μπαζούα, «έσωσε το έθνος από μια μεγάλη τραγωδία», αναφερόταν στο ανακοινωθέν διαδηλωτών και Αρχών. «Αν η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να μάθει το μάθημά της πως, για να κρατηθεί, θα πρέπει να υποκύπτει στις επιθυμίες και τις διαταγές του στρατού», σχολίασε από την πλευρά της η Ασμα Γιαχανγκίρ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παράλειψη

Οι εκδηλώσεις των αγανακτισμένων πιστών ξεκίνησαν εξαιτίας της παράλειψης του Προφήτη Μωάμεθ από νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Η μεν κυβέρνηση ανέφερε ότι η παράλειψη οφειλόταν σε λάθος του κλήρου και διορθώθηκε στη συνέχεια, οι διαδηλωτές όμως επέμεναν ότι πρόκειται για συνωμοσία κατά των θρησκευτικών τους πιστεύω. Κατηγόρησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ζαχίντ Χαμίντ, για την αλλαγή αυτή και τον στοχοποίησαν, απαιτώντας την παραίτησή του. Υπενθυμίζεται πως οι νόμοι της βλασφημίας επισύρουν τη θανατική ποινή στη χώρα.

Η ενίσχυση του στρατού προκάλεσε φόβους για κανονικό πραξικόπημα και ανάληψη της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις, όπως συνέβαινε στο ήμισυ των 70 ετών ζωής του κράτους. Το βασικό επιχείρημα είναι πως ο στρατός απολαμβάνει αυξημένες εξουσίες χωρίς να βρίσκεται αντιμέτωπος με διεθνείς επικρίσεις. Αντιθέτως, Πακιστανοί δημοσιογράφοι διατύπωσαν την εκτίμηση στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως δεν υπάρχει λόγος πραξικοπήματος, καθώς ο αρχηγός του στρατού γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάζει την πολιτική παρασκηνιακά, χωρίς να κατέχει ο ίδιος την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή