Ενα ακόμη βήμα από τη Β. Κορέα

Ενα ακόμη βήμα από τη Β. Κορέα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφότου εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ψηλότερα από ποτέ την Τετάρτη, η Β. Κορέα ισχυρίστηκε ότι απέκτησε δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος και έγινε πλέον πυρηνική δύναμη. Ο ισχυρισμός αντιμετωπίστηκε αμέσως με επιφυλάξεις. Αποδεικνύοντας, όμως, ότι οι πύραυλοί της μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ουάσιγκτον, ακόμη και αν εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, η Β. Κορέα έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτό τον στόχο.

Η τελευταία της δοκιμή εγείρει ένα ερώτημα, το οποίο θα κληθούν αργά ή γρήγορα να απαντήσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους: μήπως είναι καιρός να αποδεχθούμε ότι η Β. Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά της όπλα και πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη του οπλοστασίου της; Η Κίνα και η Ρωσία ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις για μια συμφωνία που θα «παγώσει» το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα την αναστολή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την ιδέα.

Η Β. Κορέα έχει επανειλημμένως αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Η ανακοίνωσή της, όμως, μετά την εκτόξευση της περασμένης Τετάρτης –που επισημαίνει ότι «εκπλήρωσε τελικά τον μεγάλο κεντρικό στόχο τής ανάδειξής της σε πυρηνική δύναμη– άφηνε να εννοηθεί ότι τις υλοποίησε. Αν αυτό ισχύει, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να σταματήσει σε αυτό το σημείο. Τούτο ταιριάζει με την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων και αναλυτών, που εδώ και καιρό θεωρούν ότι αυτό είναι το σχέδιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Λένε ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί η χώρα του ως πυρηνική δύναμη, προκειμένου να εξασφαλίσει υποχωρήσεις, όπως χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα το «πάγωμα» του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Ακόμη, όμως, κι αν η Β. Κορέα αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δεχθούν την πρόκληση είναι σχεδόν αδύνατο πολιτικά. Θα σήμαινε να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική της μη διάδοσης, που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη βορειοανατολική Ασία.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διοχετεύει όλους τους πόρους του προκειμένου να παρουσιάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες που μπορεί να φτάσει ώς τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα τρομοκρατήσει σε τέτοιο βαθμό τις ΗΠΑ και τον κόσμο ώστε θα δεχθούμε να πληρώσουμε λύτρα, να καταβάλουμε χρήματα για να σιωπήσει, να τον εξαγοράσουμε σε επίπεδο ανακούφισης των κυρώσεων και άλλων παραχωρήσεων με αντάλλαγμα μια σχετικά καλή συμπεριφορά, όχι άλλες δοκιμές, όχι άλλες απειλές», εξηγεί ο Ντάνιελ Ρ. Ράσελ, ο οποίος ήταν βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, από το 2013 μέχρι τον Μάρτιο.

Αναλυτές στη Νότιο Κορέα αμφιβάλλουν για την προθυμία του Βορρά να συζητήσει ένα «πάγωμα». Αντίθετα, διατείνονται, η Πιονγιάνγκ δεν θα ενδιαφερθεί σοβαρά για διάλογο με την Ουάσιγκτον παρά μόνο όταν αποκτήσει τις δυνατότητες που ισχυρίζεται πως έχει, κατόπιν περισσότερων δοκιμών. Ο Λι Σουνγκ-γουν, ειδικός στο κορεατικό ζήτημα στη σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, θεωρεί ότι η Β. Κορέα έχει να κερδίσει πολλά προκαλώντας την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Για την Πιονγιάνγκ ο δρόμος προς την άρση των κυρώσεων δεν περνά μέσα από υποχωρήσεις, αλλά διά της περαιτέρω κλιμάκωσης», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή