Καταλωνία: Στις εκλογές από τη φυλακή ο Τζουνκέρας

Καταλωνία: Στις εκλογές από τη φυλακή ο Τζουνκέρας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αυτονομιστικού κόμματος της Καταλωνίας ERC, Οριόλ Τζουνκέρας, θα μετάσχει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου από τη φυλακή, μετά την απόφαση για παράταση της κράτησής του, που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου CIS δείχνει ότι τα τρία αυτονομιστικά κόμματα διατηρούν τον βασικό όγκο των δυνάμεών τους, αλλά χάνουν την οριακή πλειοψηφία, περνώντας στις 67 έδρες, από 72 που έχουν σήμερα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο Ciudadanos, το κόμμα που υπερασπίζεται πιο σθεναρά απ’ όλα την ενότητα της Ισπανίας, και στο ERC (ρεπουμπλικανική Αριστερά) που συγκυβερνούσε στην Καταλωνία μέχρι την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταλανικών θεσμών. Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου είναι η διέξοδος που επιχειρεί να δώσει η Μαδρίτη στην εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησε η ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας και η εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος περί αναστολής της λειτουργίας των θεσμών.

Στις εκλογές θα μετάσχει από το Βέλγιο και ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου, θα προσέλθει ενώπιον βελγικού δικαστηρίου που θα εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για την έκδοσή του. Σε περίπτωση απόφασης εις βάρος του, ο Πουτζντεμόν έχει δικαίωμα έφεσης.

Χθες, ο Ισπανός δικαστής Πάμπλο Γιαρένα επέτρεψε την έξοδο από τη φυλακή έξι υπουργών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης με καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ για τον καθένα. Τόσο οι έξι υπουργοί όσο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζουνκέρας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζοακίμ Φορν είχαν δηλώσει εγγράφως ότι απαρνούνται την πορεία για μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Τζουνκέρας και ο Φορν, εφόσον ελευθερωθούν, μπορεί να διαπράξουν τα ίδια αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή