Οι αντάρτες Χούθι σκότωσαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης

Οι αντάρτες Χούθι σκότωσαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο καμπής στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης ενδέχεται να αποδειχθεί η εξόντωση του πρώην προέδρου της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ από πυρά σιιτών φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν διεθνείς αναλυτές, σημειώνοντας ότι η απώλεια του επί 33 χρόνια ηγέτη της χώρας στέρησε από τη γειτονική Σαουδική Αραβία μια από τις ισχυρότερες ελπίδες της να γείρει η πλάστιγγα του συσχετισμού δυνάμεων στο δικό της στρατόπεδο.

Πηγές των Χούθι ανέφεραν ότι μαχητές τους έστησαν ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή του Σάλεχ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σαναά, καθώς ο πρώην πρόεδρος μεταφερόταν στη γενέτειρά του. Οι Χούθι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή με αντιαρματικό πύραυλο και ο Σάλεχ έπεσε νεκρός, κάτι που επιβεβαίωσαν και εκπρόσωποι του πολιτικού του σχηματισμού (Γενικό Συνέδριο του Λαού).

Ο Σάλεχ απομακρύνθηκε από την εξουσία το 2012, όταν η Αραβική Ανοιξη έφτασε και στο φτωχό κράτος, στο νότιο τμήμα της αραβικής χερσονήσου. Η εξουσία πέρασε στον Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στο πλαίσιο μεταβατικής διαδικασίας υπό την επίβλεψη της Σαουδικής Αραβίας. Σύντομα όμως ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της νέας κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Με τους Χούθι συνέπραξε και ο Σάλεχ, παρά το γεγονός ότι τους είχε πολεμήσει έξι φορές στη διάρκεια της μακρόχρονης προεδρίας του. Καθώς οι Χούθι κέρδιζαν διαρκώς έδαφος εις βάρος όχι μόνο των συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και του Σάλεχ, ελέγχοντας και το μεγαλύτερο μέρος της Σαναά, ο πρώην πρόεδρος άλλαξε γραμμή. Την περασμένη Τετάρτη ξέσπασαν μάχες μεταξύ των μέχρι τότε συμμάχων στην πρωτεύουσα. Το Σάββατο, ο Σάλεχ προσφέρθηκε να συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα την άρση του φονικού αποκλεισμού στη χώρα του, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού λιμοκτονούν ή πεθαίνουν από χολέρα. Οι Χούθι τον χαρακτήρισαν «προδότη» για τη μεταστροφή του και βάλθηκαν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του από τη Σαναά.

Την εξόντωση του Σάλεχ χαιρέτισε ο αρχηγός της σιιτικής πολιτοφυλακής Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, τονίζοντας ότι το κίνημά του δεν σκοπεύει να ανοίξει βεντέτα με το κόμμα του πρώην προέδρου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν τα στρατιωτικά στελέχη και οι φυλές που ακολουθούσαν μέχρι χθες τον πρώην πρόεδρο. Αρκετοί συνεργάτες του, πάντως, είχαν περάσει το προηγούμενο διάστημα ανοιχτά με τους Χούθι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή