Η CIA και η ψυχροπολεμική τέχνη

Η CIA και η ψυχροπολεμική τέχνη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεξέταση των σχέσεων της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, κατά τη βρετανική εφημερίδα Guardian, φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση που παρουσιάζεται την τρέχουσα περίοδο στο Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου στο Βερολίνο, με θέμα την επιρροή της αμερικανικής CIA στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Το Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου αποτέλεσε δώρο των ΗΠΑ προς το Δυτικό Βερολίνο το 1957, ως απάντηση στην οικοδόμηση της λεωφόρου Στάλιν στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ωστόσο, στην εποχή της προεδρίας του Τραμπ, το εν λόγω ιστορικό οικοδόμημα θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτιστική επιρροή των ΗΠΑ.

Η νέα έκθεση «Παραπολιτικά: Πολιτιστική Ελευθερία και ο Ψυχρός Πόλεμος», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2018, εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο μυστικοί οργανισμοί της CIA, είχαν μετατρέψει τον κόσμο της τέχνης σε έναν πόλεμο προπαγάνδας μεταξύ δύο ιδεολογιών. Ο διευθυντής του Σπιτιού των Πολιτισμών του Κόσμου, Μπερντ Σέρερ, δήλωσε πως «η πεποίθησή μου είναι ότι δημόσιοι οργανισμοί, όπως ο δικός μου, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους». Ενώ η Σοβιετική Ενωση είχε εξαρχής εκφράσει την άποψη πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο στον πόλεμο, η στήριξη της Αμερικής στη φιλελεύθερη Αριστερά και σε αντικομμουνιστικές οργανώσεις υπήρξε μυστική.

Ωστόσο, 50 χρόνια αργότερα, η CIA έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν επιζήμιο εχθρό του Αμερικανού προέδρου, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση ως προς τον ρόλο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά τον Guardian, η έκθεση του Βερολίνου αντικατοπτρίζει τη συζήτηση που επικρατεί στη Γερμανία για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Με άρθρο στην εβδομαδιαία Die Zeit, ομάδα διανοουμένων τάχθηκε υπέρ μιας υπεύθυνης μακροπρόθεσμης εξωτερικής πολιτικής η οποία «θα χτίσει μία γέφυρα σε μια εποχή πέρα από την προεδρία του Τραμπ».

Σε απάντηση που δημοσιεύθηκε αργότερα στην Die Zeit, ο Γεργκ Λάου και ο Μπερντ Ούλριχ υπογράμμισαν πως «όσοι πιστεύουν πως μπορούμε να περιμένουμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον παλιό τους ρόλο μετά τον Τραμπ εξαπατούν τους εαυτούς τους». Κατά την άποψή τους, η Γερμανία χρειάζεται να αποδεσμευτεί από κάθε είδους αμερικανική επιρροή, γεγονός που θα αποτελέσει πνοή ανανέωσης για τον ρόλο της χώρας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή