2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 ήταν μια Χρονιά πολιτικής και οικονομικής «καταιγίδας» για το λαό της Βενεζουέλας με πρωταγωνιστές  την γενικότερη αστάθια και την έκρηξη βίαιων επιθεσών στη χώρα.

Διανύοντας το τέταρτο έτος της οικονομικής ύφεσης, που ταλαιπωρεί και οδηγεί στη φτώχεια κάθε μέρα όλο και περισσότερο τους 30 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, βρίσκουμε τη Βενεζουέλα σε μια τραγική κατάσταση. Ο λαός δεν μπορεί να αγοράσει ούτε φαγητό ούτε φάρμακα, ενώ παράλληλα σχηματίζει τεράστιες ουρές περιμένοντας να πάρει βασικά αγαθά που ολοένα και λιγοστεύουν.

Το τέλος του 2017 βρίσκει τους ανθρώπους της Βενεζουέλας να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τους αυξανόμενους δείκτες του πληθωρισμού, αλλά ούτε και με τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-1

Το πρώην πλέον εύπορο κράτος του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), έχει οδηγήσει τους κατοίκους του να ψάχνουν στα σκουπίδια για να επιβιώσουν.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο διάδοχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες και Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Ν. Μαδούρο, έχασε τη δημοτικότητα του και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έσπευσε να τον αντικαταστήσει.

Ως αιτία για την παραπάνω ενέργεια είναι η στέρηση των πολιτικών λειτουργιών του κόμματος της αντιπολίτευσης, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλα, πριν ανέβει στην κυβέρνηση ο Μαδούρο. Παρόλο που η διένεξη για την εξουσία κατεστάλη αργότερα, η αντιπολίτευση ήρθε πάλι να διαμαρτυρηθεί κραυγαλέα στους δρόμους της Βενεζουέλα, κάτι που διήρκησε από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-2

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν τότε στους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές κακουχίες, ενώ απαιτούσαν προεδρικές εκλογές, εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών. Πανό με επιγραφές όπως «Μαδούρο, ο δολοφόνος» και «Μαδούρο, ο δικτάτορας» κατέκλισαν την πόλη. Παρόλο που αρχικά οι διαμαρτυρίες ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, δεν έλειψαν παρουσίες νέων διαδηλωτών που φορούσαν μάσκες και έφεραν αυτοσχέδιες ασπίδες μπροστά από τις ομάδες διαμαρτυρίας ως μέτωπο κατά των αστυνομικών.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-3

Όταν η αστυνομία και η Εθνική Φρουρά μπλόκαρε τις πορείες, οι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίων τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις έπειτα προέβησαν σε δραστικότερα μέτρα, ρίχνοντας δακρυγόνα στα πλήθη.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-4

Τα όπλα δεν άργησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της Βενεζουέλα, ενώ πολλοί αστυνομικοί δε δίσταζαν να ρίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών, όπως αποδεικνύεται και από οπτικό υλικό. Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές πετούσαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίων τους. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έκαψαν μάλιστα και έναν άνθρωπο ζωντανό, όπως γράφει το Reuters. Οι θανόντες μαζί με τους τραυματίες και τους συλληφθέντες ολοένα και αυξάνονταν. Τραγικός απολογισμός κατά τη διάρκεια των χαοτικών αυτών μηνών, ο θάνατος τουλάχιστον 125 ανθρώπων και χιλιάδες τραυματισμένοι και φυλακισμένοι.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-5

Η γνώμη που έχει σχηματιστεί για τον Μαδούρο διεθνώς ήταν πλέον αρνητική. Στη διάρκεια των ασυνήθιστων αυτών καθημερινών συμβάντων, συμμορίες εισέβαλαν μέσα στην Εθνοσυνέλευση και ξυλοκόπησαν νομοθέτες της αντιπολίτευσης. Ο κατεξοχήν περιβόητος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ, που βρισκόταν στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με κατ’ οίκον περιορισμό προς χαρά των υποστηρικτών του, ενώ σε διάστημα μόλις μερικών ημερών έπαιξε το παιχνίδι φυλάκισης – αποφυλάκισης πολλές φορές.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλα συνήθισαν πια τους κατεστραμμένους και απαγορευμένους δρόμους που χρησιμοποιούσαν για να πάνε είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο. Κάποιες μέρες η πόλη «έσβηνε» εικονικά.

2017: Ετος διαμαρτυρίας και κρίσης στην ασταθή Βενεζουέλα-6

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, οι διαδηλώσεις είχαν λιγοστέψει γιατί οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να φοβούνται για τη ζωή τους. Ο Μαδούρο δήλωσε ότι αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος, υποκινούμενη από τις ΗΠΑ και πως οι αρχές προκήρυξαν εκλογές, που όμως η αντιπολίτευση μποϊκόταρε, εξαιτίας της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης που επέβαλε την τάξη σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αποτρέψουν τις ενέργειες της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, οι διαδηλωτές άρχισαν να λιγοστεύουν, αφήνοντας τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να επουλώσουν μόνοι τους τις πληγές τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αποφάσισαν να αναμετρηθούν στην κάλπη με τον Μαδούρο στις περιφεριακές εκλογές του Οκτωβρίου. Όμως παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κερδίσουν, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η αντιπολίτευση μίλησε για νόθευση των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά το αίτημά της δεν λήφθηκε υπόψη, ενώ ο Μαδούρο σταθεροποιήθηκε στην εξουσία.

Το Νοέμβριο, η κυβέρνηση είπε πως θα προχωρήσει σε αναδιαπραγματεύσεις για το χρέος της, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη βαθιά εθνική της κρίση.

ΠΗΓΗ: REUTERS, Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σωτηροπούλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή