Ο σκόπελος DUP παραμένει στη Βρετανία

Ο σκόπελος DUP παραμένει στη Βρετανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι προσπάθειες τετραγωνισμού του κύκλου εξακολούθησαν χθες στη Βρετανία, με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να αναζητεί τη διατύπωση που θα έπειθε το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP να στηρίξει τη στρατηγική της για το Brexit, χωρίς να ενεργοποιήσει παράλληλα το βέτο της Ιρλανδίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, επέμεινε χθες στη σκληρή στάση, δηλώνοντας «σοκαρισμένη» από το κείμενο που επιχείρησε να περάσει η Τερέζα Μέι.

Προκειμένου να μη χωριστεί η Ιρλανδία στα δύο από ένα νέο εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., η Βρετανία ήταν έτοιμη να συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες ειδικό καθεστώς ρυθμιστικής εναρμόνισης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ε.Ε. Αυτό, σύμφωνα με το DUP, θα διαφοροποιούσε τη Β. Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία, πράγμα απαράδεκτο. Σήμερα ή αύριο, η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου διαπραγματεύσεις, με στόχο να έχει επιτευχθεί ο πρώτος γύρος συμφωνίας για το Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου.

«Δεν έχει σημασία ότι η στάση του DUP είναι υποκριτική. Επί δεκαετίες, το Ουέστμινστερ υποχωρεί στον πολιτικό πρωτογονισμό του κόμματος αυτού και τώρα πληρώνει τις συνέπειες», έγραψε στην εφημερίδα Guardian ο αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς. «Οι Ενωτικοί έχουν ζητήσει απόσχιση στα θέματα της παιδείας, του εμπορίου, της εταιρικής φορολογίας, των αμβλώσεων, της ομοφυλοφιλίας και σε πολλά άλλα που θεωρούν σημαντικά, αλλά θέλουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους “Βρετανούς”. Είναι Ιρλανδοί», προσέθεσε ο αρθρογράφος. «Το DUP έχει τρεις ημέρες να βρει λύση, αλλιώς θα πρέπει να υποστεί αντίποινα».

Αν το κόμμα επιμείνει στην άρνησή του, θα κινδυνεύσουν όχι μόνο η συμφωνία στις Βρυξέλλες αλλά και η σταθερότητα της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία εξαρτάται για την επιβίωσή της από τις ψήφους του DUP.

Ο Τζένκινς προτείνει να αγνοήσει η Μέι το βορειοϊρλανδικό κόμμα και να συμφωνήσει με τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Δεν είναι σαφές, όμως, πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς οι Εργατικοί να ζητήσουν, ως αντάλλαγμα, πρόωρες εκλογές.

Χθες, στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί για τη Βόρεια Ιρλανδία θα ισχύει για όλη τη Βρετανία. «Στη συζήτηση θεωρήθηκε δεδομένο ότι όλα θα ίσχυαν για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ντέιβις. Η δήλωση αυτή προξένησε ερωτήματα, δεδομένου ότι αν η ευθυγράμμιση με τους κανόνες της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης ισχύει για όλη τη Βρετανία, η σχετική υπόσχεση της Τερέζα Μέι για αποχώρηση της Βρετανίας από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση πάει περίπατο. Ιδού πώς απάντησε ο Ντέιβις στο ερώτημα: «Η ευθυγράμμιση δεν είναι εναρμόνιση. Δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ακριβώς τους ίδιους κανόνες. Είναι ότι θα υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των κανόνων, αμοιβαία αναγνώριση των ελέγχων. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Η διατύπωση περί «ευθυγράμμισης» ικανοποίησε το Δουβλίνο, το οποίο αρχικά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ζητώντας παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση και στην κοινή αγορά. Αλλά η Αρλίν Φόστερ εξεμάνη. «Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μπορεί να είναι όσο κάθετος θέλει. Γι’ αυτά τα θέματα είμαστε κι εμείς κάθετοι», είπε η επικεφαλής του DUP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή