Βρετανός Υπ. Υγείας: «Facebook μακριά από τα παιδιά μου»

Βρετανός Υπ. Υγείας: «Facebook μακριά από τα παιδιά μου»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Τζέρεμι Χαντ στα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν πως ο διαδικτυακός κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Messenger Kids, δηλαδή μια πλατφόρμα για διαδικτυακές συζητήσεις που θα απευθύνεται σε παιδιά και θα απαιτεί γονική έγκριση πριν τη χρήση της. Ο Υπουργός Υγείας, μέσω του λογαριασμού του στο  Twitter, γνωστοποίησε πως δεν πιστεύει ότι το Facebook κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η καινούργια πλατφόρμα, θα απαιτεί οι επαφές των παιδιών που τη χρησιμοποιούν, να έχουν εξασφαλίσει πρώτα την έγκριση των γονιών. Αφού γίνει αυτό, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βίντεο κλήσεις μεταξύ τους και ενώ δε θα υπάρχει η δυνατότητα ομαδικών συζητήσεων, οι συνομιλίες θα μπορούν να εμπλουτιστούν με ψηφιακές μάσκες, ηχητικά εφέ και αστείες φατσούλες, τα λεγόμενα εμότζι. Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορούν να στείλουν φωτογραφίες, βίντεο και μηνύματα κειμένου στις επαφές τους, είτε αυτές είναι φίλοι, είτε συγγενείς που έχουν εγκριθεί από τους γονείς.

Ο Χαντ, υπερασπιζόμενος την άποψή του ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νεαρών παιδιών, έγραψε στο Twitter: «Δεν είμαι σίγουρος πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Άτομα που δουλεύουν για το Facebook, μου είχαν πει ότι θα σκεφτούν ιδέες για να εμποδίσουν την πρόσβαση ανηλίκων στο προϊόν. Αντί αυτού, δραστηριοποιούνται με στόχο να αποκτήσει το προϊόν τους απήχηση στα νεαρά παιδιά. Facebook, σε παρακαλώ, μείνε μακριά από τα παιδιά μου και φέρσου υπεύθυνα!».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Χαντ οργάνωσε μια συνάντηση με εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων Facebook και Twitter, με σκοπό τη συζήτηση για το θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Σε μια ανάρτηση που μιλούσε σχετικά με την καινούργια του εφαρμογή για παιδιά, το Facebook είπε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες των γονιών για την αλληλεπίδραση των παιδιών με την τεχνολογία. «Γνωρίζουμε πως όταν σχεδιάζουμε λογισμικό για παιδιά, δεν έχουμε περιθώρια λάθους και παίρνουμε τον ρόλο μας στα σοβαρά», έγραψε η Άντιγκον Ντέιβις, διευθύντρια του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Facebook και επικεφαλής ασφαλείας. «Θέλουμε η τεχνολογία που δημιουργούμε να ωφελεί τις ζωές των παιδιών, ούτε να τις βλάπτει, ούτε να τις αφήνει ανεπηρέαστες».

Επιπρόσθετα, δήλωσε πως: «Καθ’ όλη την έρευνα που διεξήγαμε, υπήρχε μόνο μία σταθερά. Οι γονείς θέλουν να ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο. Θέλουν το επίπεδο του έλεγχου που ασκούν στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών τους να είναι εφάμιλλο με εκείνο του πραγματικού κόσμου».

Η καινούργια εφαρμογή Messenger Kids δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Facebook να προσελκύσει το νεαρό κοινό. Τον Οκτώβριο, εξαγόρασε τη διαδικτυακή εφαρμογή δημοσκοπήσεων  ΤΒΗ, ξοδεύοντας σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε έφηβους, και όχι σε παιδιά.

Πηγή: Politico Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή