Σε πύρινο κλοιό η νότια Καλιφόρνια

Σε πύρινο κλοιό η νότια Καλιφόρνια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Χιλιάδες κατοικίες απειλούνταν χθες από τις πυρκαγιές στην κομητεία Βεντούρα της νότιας Καλιφόρνιας, 100 χλμ. βορείως του Λος Αντζελες, υποχρεώνοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, ενώ η πυρκαγιά προκάλεσε πτώση καλωδίων υψηλής τάσης και απώλεια ρεύματος για πολλές κοινότητες της περιοχής.

Περίπου 7.800 κατοικίες εκκενώθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, που είχε κατακάψει 250.000 στρέμματα δάσους.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες είχαν μεταβεί στη δύσβατη περιοχή, αν και οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι οδηγούσαν τις φλόγες προς την κατεύθυνση των κωμοπόλεων Σάντα Πόλα και Βεντούρα, με 140.000 κατοίκους. Στην περιοχή έπνεαν χθες άνεμοι ταχύτητας 115 χλμ. την ώρα, ενώ την πυρκαγιά τροφοδοτούν ο μεγάλος όγκος ξερών χόρτων και η παρατεταμένη ανομβρία στη νότια Καλιφόρνια.

Στο μεταξύ, νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως η τήξη των πάγων της Αρκτικής καθιστά ευάλωτη την Καλιφόρνια σε συνθήκες χρόνιας ξηρασίας, με υψηλά βαρομετρικά υψηλά να απομακρύνουν σύννεφα βροχής από την πολιτεία.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη τήξη των πάγων της Αρκτικής μέσα σε δύο με τρεις δεκαετίες. Η ενισχυμένη ηλιοφάνεια στην περιοχή του Βόρειου Πόλου θα προκαλέσει με τη σειρά της διαταραχές στον σχηματισμό νεφών. Η μετακίνηση των νεφών αυτών προς την Αλάσκα και τον Καναδά, αντί των ακτών της Καλιφόρνιας θα οδηγήσει σε ενίσχυση των καταιγίδων στον βόρειο Ειρηνικό και στην εξασθένησή τους πάνω από την Καλιφόρνια.

Η ανομβρία στην Καλιφόρνια, που διήρκεσε από το 2012 μέχρι και το 2016, κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια στον αγροτικό τομέα της πολιτείας, οδηγώντας παράλληλα σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πολλές υδροηλεκτρικές μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της στάθμης των ποταμών.

«Μελέτες σαν και αυτή δείχνουν ότι οι επιπτώσεις από την απώλεια των πάγων της Αρκτικής θα είναι πολύ σημαντικότερες από ό,τι εκτιμούσαμε έως σήμερα», λέει η επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Ιβάνα Τσιγιάνοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή