Στη Δικαιοσύνη η άρνηση υπηρεσίας σε ομοφυλόφιλους

Στη Δικαιοσύνη η άρνηση υπηρεσίας σε ομοφυλόφιλους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επρόκειτο να ακούσει τα επιχειρήματα σε μια πολύκροτη υπόθεση σχετικά με το κατά πόσον κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να αρνηθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια εφόσον αντιτίθενται για θρησκευτικούς λόγους στους γάμους των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση αφορά έναν συντηρητικό ζαχαροπλάστη, ο οποίος αρνήθηκε να φτιάξει μια τούρτα γάμου για δύο ομοφυλόφιλους.

Οι εννιά δικαστές επρόκειτο να εξετάσουν το αίτημα του Τζακ Φίλιπς, ενός ζαχαροπλάστη που είναι ιδιοκτήτης της Μasterpiece Cakeshop στο προάστιο Λέικγουντ του Ντένβερ και ο οποίος άσκησε έφεση κατά απόφασης του πολιτειακού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η άρνησή του παραβίαζε τους νόμους κατά των διακρίσεων του Κολοράντο. Σε μία από τις ουσιαστικότερες υποθέσεις που έχει να εκδικάσει το δικαστήριο, οι εννιά δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν η πράξη του ζαχαροπλάστη προστατεύεται από το Σύνταγμα και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί σύμφωνα με τους νόμους του Κολοράντο. Ο Φίλιπς υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός παραβίασε το δικαίωμά του σε ελεύθερο λόγο και στην ελεύθερη άσκηση της θρησκείας του όπως προβλέπεται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Τα επιχειρήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα επικεντρωθούν στον ισχυρισμό του περί ελεύθερου λόγου, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή μιας τούρτας αποτελεί μια μορφή ελεύθερης έκφρασης.

Δικαιώματα και διακρίσεις

Το ζευγάρι –ο Ντέιβιντ Μάλινς και ο Τσάρλι Κρεγκ– υποστηρίζει ότι η άρνηση του ζαχαροπλάστη να φτιάξει την τούρτα αποτελεί διάκριση εις βάρος του με άξονα τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε τους γάμους των ομοφυλοφίλων σε μια απόφαση-σταθμό του δικαστή Αντονι Κένεντι. Ο Κένεντι, ο οποίος σήμερα είναι 81 ετών, μπορεί αυτή τη φορά να ρίξει την αποφασιστική ψήφο. Ο Κένεντι είναι υπέρμαχος, αξίζει να σημειωθεί, του δικαιώματος του ελεύθερου λόγου. Η υπόθεση καταδεικνύει τις εντάσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και στους υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Μια απόφαση υπέρ του Φίλιπς μπορεί να ανοίξει την πόρτα και σε άλλους, όπως είναι για παράδειγμα οι ανθοπώλες ή οι φωτογράφοι γάμων, να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Οι συντηρητικοί, άλλωστε, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προσπαθώντας να περιορίσουν την απόφαση περί των γάμων ομοφυλοφίλων.

Η δικαστική διαμάχη ξέσπασε το 2012, όταν ο Φίλιπς δήλωσε στον Μάλινς και στον Κρεγκ ότι εξαιτίας των χριστιανικών θρησκευτικών του αντιλήψεων δεν μπορούσε να παρασκευάσει την τούρτα προκειμένου να γιορτάσουν τον γάμο τους. Οι δύο άνδρες παντρεύτηκαν στη Μασαχουσέτη, αλλά ήθελαν να γιορτάσουν τον γάμο τους με φίλους τους στο Κολοράντο. Το ζευγάρι στράφηκε στην Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών που κατέθεσε το αίτημά τους, λέγοντας ότι ο Φίλιπς παραβίασε τον νόμο περί διακρίσεων του Κολοράντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή