Χρυσή ευκαιρία για τον Ερντογάν η κίνηση του Τραμπ

Χρυσή ευκαιρία για τον Ερντογάν η κίνηση του Τραμπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως χρυσή ευκαιρία που παρέχει στην τουρκική κυβέρνηση την δυνατότητα να εστιάσει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης σε άλλα πεδία, εκτός από αυτό της διαφθοράς, και να διεκδικήσει εκ νέου ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο προσεγγίζει η Άγκυρα τα νέα βήματα του Προέδρου των ΗΠΑ στο ζήτημα των Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη για να ανεβάσει τους τόνους και πιστή στις κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά πρωτοβουλιών σε περίπτωση που τελικά ο Ντόναλτ Τραμπ επιλέξει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Τα αντίμετρα της Άγκυρας

Συγκεκριμένα, κατά τις επόμενες ώρες, η Άγκυρα ετοιμάζεται να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, στην οποία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Στην έκτακτη σύσκεψη της οργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, οι μουσουλμανικές χώρες θα συζητήσουν μια σειρά αντιποίνων που θα στρέφονται κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μελετά μια σειρά αντιποίνων που στρέφονται κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση, η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να δει την ένταση να ξεφεύγει από έλεγχο. Για αυτόν τον λόγο, οι Τούρκοι διπλωμάτες τάσσονται υπέρ «προσεκτικών» βημάτων, δίχως ωστόσο να αποκλείουν την κορύφωση των προσπαθειών της Τουρκίας, ακόμη και την ανάκληση των πρεσβευτών της Τουρκίας σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η νέα πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Πάντως το βράδυ της Τρίτης στην Άγκυρα επικρατούσε η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να μην χρειαστεί καθώς εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων, ο κ. Τραμπ ενδέχεται να ακολουθήσει μια «ενδιάμεση οδό» που θα ικανοποιήσει μερικώς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του κ. Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά πεδία. Η νέα κρίση παρέχει στην τουρκική κυβέρνηση την ευκαιρία για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινωνίας από τα σκάνδαλα διαφθοράς και την επιδείνωση της εικόνας της τουρκικής οικονομίας σε μια υπόθεση που απασχολεί ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή