Καλιφόρνια: Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Καλιφόρνια: Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ανεξέλεγκτη μαινόταν ώς αργά χθες το βράδυ η φωτιά στην κομητεία Βεντούρα της Καλιφόρνιας, τη στιγμή που περισσότερες από 12.000 κατοικίες βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο πλήρους καταστροφής, ενώ περίπου 27.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους. Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά του Λος Αντζελες, στις ορεινές πλαγιές του περάσματος Σεπουλβέδα, με αποτέλεσμα να απειληθούν κατοικίες και να εμποδιστεί η κυκλοφορία σε μία από τις σημαντικότερες εθνικές οδούς. Η πυρκαγιά της Βεντούρα, η οποία είναι γνωστή και ως φωτιά «Τόμας», κατάφερε να μετατραπεί μέσα σε λίγες ώρες σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πύρινη λαίλαπα εξαιτίας των ζεστών ανέμων «Σάντα Αννα». Οι κυριότερες ζημιές που έχουν προκληθεί εντοπίζονται βόρεια του Λος Αντζελες και στην κομητεία της Βεντούρα, 50 μίλια βορειοδυτικά του Λος Αντζελες. Από την Τρίτη, οπότε και ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά, έχουν καεί εκτάσεις της τάξεως των 200.000 στρεμμάτων.

Ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας Βεντούρα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η φωτιά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για τον περιορισμό της, η μητέρα Φύση είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε θα μπορέσουμε να τη σβήσουμε». Σύμφωνα με μετεωρολογικές προγνώσεις, οι στρόβιλοι ανέμου αναμένεται να φτάσουν, σε ταχύτητα, τα 115 χλμ. ανά ώρα και θα παραμείνουν ισχυροί για όλη την εβδομάδα.

Στη μάχη έχουν ριχτεί περίπου 1.000 πυροσβέστες για να σώσουν τις κατοικίες από την πύρινη λαίλαπα, κάποιοι από τους οποίους έχουν υποστεί τραυματισμούς εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών. «Η αντίδραση των κατοίκων ήταν εξαιρετική, καθώς επέλεξαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες εκκένωσης, ώστε να φύγουν από τις επικίνδυνες ζώνες εγκαίρως» δήλωσε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης, ώστε να αποδεσμευθούν κρατικοί πόροι για άμεση βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική, καθώς περισσότερα από 250.000 σπίτια παραμένουν δίχως ηλεκτροδότηση, ενώ όλα τα σχολεία της κομητείας παραμένουν κλειστά. Η φωτιά «Τόμας» αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρκαγιά από όσες έχουν ξεσπάσει στη νότια Καλιφόρνια μέχρι στιγμής εξαιτίας των ανέμων «Σάντα Αννα». Παράλληλα, στην Κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, βόρεια του Λος Αντζελες, η φωτιά που έχει ξεσπάσει κατέκαψε περίπου 45.000 στρέμματα και εξανάγκασε σε εκκένωση 2.500 νοικοκυριά.

Η Καλιφόρνια γνωρίζει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές αυτή τη χρονιά εξαιτίας των πυρκαγιών. Τον Οκτώβριο, περισσότερες από δέκα πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άνθρωποι και να καταστραφούν χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή