ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεξ Τίλερσον διαψεύδει τα περί αποχώρησής του

o-rex-tilerson-diapseydei-ta-peri-apochorisis-toy-2221890

Να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου περί επικείμενης εκπαραθύρωσής του επιχείρησε, χθες, ο Ρεξ Τίλερσον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας ευρωπαϊκής περιοδείας του με επόμενους σταθμούς τη Βιέννη και το Παρίσι. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε στην έδρα του ΝΑΤΟ, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά με άμεσο τρόπο για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο Τραμπ να σχεδιάζει την αντικατάστασή του, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

«Πρόκειται για ένα αφήγημα που επανέρχεται περιοδικά, περίπου κάθε έξι εβδομάδες και θα έλεγα ότι πρέπει να βρείτε κάποιες νέες πηγές, επειδή η ιστορία σας εξακολουθεί να είναι λανθασμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική φημολογία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ExxonMobil, τον οποίο επέλεξε για το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να φύγει. Προσέθεσε, όμως, μέσω Twitter, ότι τις τελικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας του τις παίρνει ο ίδιος.

Ο 65χρονος Τίλερσον έχει καταναλώσει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του στις επανειλημμένες προσπάθειές του να καθησυχάσει τους στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ για πλευρές της διεθνούς πολιτικής Τραμπ που υπακούουν στο σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική». Στις Βρυξέλλες, ο Ρεξ Τίλερσον υιοθέτησε πιο ορθόδοξες θέσεις, καθώς υπερασπίστηκε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κράτησε πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας και δήλωσε ότι βρίσκεται «αρκετά κοντά» με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας, χθες, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι έγιναν διεξοδικές συζητήσεις για τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας και διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει εξομάλυνση του διαλόγου». Τόνισε, όμως, ότι η Δύση εξαρτάται από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από τη Μόσχα να πιέσει την κυβέρνηση της Συρίας προκειμένου να στείλει αντιπροσώπους της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.