Διάκριση για το «MeToo»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιοδικό «Τάιμ» ονόμασε το κοινωνικό κίνημα που αποσκοπεί στο να ενημερώσει σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τις σεξουαλικές επιθέσεις και έμεινε γνωστό με το hashtag «ΜeToo», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως το Πρόσωπο της Χρονιάς που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, ανακοίνωσε το περιοδικό την Τετάρτη.

Οπως δήλωσε ο εκδότης του περιοδικού «Τάιμ», Εντουαρντ Φέλσενταλ, «πρόκειται για την ταχύτερη κοινωνική μεταβολή που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες και άρχισε με προσωπικές πράξεις θάρρους από εκατοντάδες γυναίκες, όπως εξάλλου και κάποιους άνδρες, που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και είπαν τη δική τους ιστορία». Επίσης χαρακτήρισε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο hashtag «MeToo» «σαν τα άτομα που έσπασαν τη σιωπή τους».

Η αναγνώριση της μεγάλης αξίας που είχε το κίνημα «ΜeToo» έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ισχυρισμοί για σεξουαλικώς ανάρμοστη συμπεριφορά μοιάζει να πλήττουν πολλές προσωπικότητες από όλους τους τομείς, της πολιτικής, του κινηματογράφου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους κατηγορουμένους να έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις εργασίας τους ή να έχουν παραιτηθεί. Καθώς όλο και περισσότερα άτομα δημοσιοποιούν τις κατηγορίες τους, πολλοί είναι αυτοί που μοιράστηκαν τη δική τους προσωπική περιπέτεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag «MeToo».

«Ποτέ δεν θα μπορούσα να οραματιστώ ότι αυτό που έκανα επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο. Προσπαθούσα να αλλάξω τη δική μου κοινότητα», λέει η Ταράνα Μπερκ, η γυναίκα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το hashtag «MeToo» μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Δεν είναι μόνο μια μεμονωμένη στιγμή. Είναι ένα κίνημα. Τώρα είναι, στην πραγματικότητα, που αρχίζει η εργασία».

Τη φετινή χρονιά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς για τη χρονιά που πέρασε, το 2016, είναι πρώτος επιλαχών, ενώ δεύτερος έρχεται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όπως ανέφερε ο Φέλσενταλ.

Μεταξύ αυτών που έφτασαν στους φιναλίστ για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνονται ο ειδικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική εκλογική αναμέτρηση του 2016, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η σκηνοθέτις του «Wonder Woman» Πάτι Τζένκινς και ο ποδοσφαιριστής και ακτιβιστής Κόλιν Καέπερνικ.

Η ετήσια διάκριση του περιοδικού «Τάιμ» αναγνωρίζει το άτομο, την ομάδα ή την ιδέα που επηρέασε περισσότερο τα γεγονότα της ίδια χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή