Ισραήλ: Μικρής έκτασης εχθροπραξίες στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ

Ισραήλ: Μικρής έκτασης εχθροπραξίες στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής έκτασης εχθροπραξίες σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστινίων, στον απόηχο του αμφιλεγόμενου διαγγέλματος Τραμπ περί αμερικάνικης αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Λωρίδα της Γάζας με στόχο το Ισραήλ, δύο εκ των οποίων κατέληξαν στον παλαιστινιακό θύλακα και μία σε ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με ενημέρωση του στρατού του Ισραήλ.

Ακολούθως, ο ισραηλινός στρατός ανταπάντησε στις εκτοξεύσεις των ρουκετών, χτυπώντας με πυρά τεθωρακισμένου και στρατιωτικού αεροσκάφους «δύο στρατιωτικές θέσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιός έχει τον έλεγχο αυτών των «θέσεων». 

Αν και δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για την εκτόξευση των ρουκετών από κάποια στρατιωτική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς, ο ηγέτης της οποίας, Ισμαήλ Χανίγε, νωρίτερα σήμερα, κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε νέα «Ιντιφάντα» εναντίον του Ισράηλ, ενισχύοντας τους φόβους για νέες επικίνδυνες εντάσεις στην περιοχή.

Θετικά στο κάλεσμα του Χανιγέ απάντησε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασραλά σε τηλεοπτικό του μήνυμα. «Στηρίζουμε το κάλεσμα για νέα παλαιστινιακή "Ιντιφάντα" και κλιμάκωση της επανάστασης, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Χαμάς σημείωσε ότι οι πολιτικές του Ισράηλ, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο με μία νέα Ιντιφάντα εναντίον της κατοχής».

Οι ενέργειες αυτές έρχονται μια μέρα μετά το αμφιλεγόμενο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ περί αμερικανικής αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η ανακοίνωση του Τραμπ θα «θάψει» μια για πάντα την προσπάθεια ειρήνευσης στις σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστινίων σχολίασε νωρίτερα ο Χανίγε.

Το διάγγελμα πυροδότησε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα των τραυματισμό τουλάχιστον 16 Παλαιστινίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή