ΗΠΑ: Οι ομοφυλόφιλοι άντρες κερδίζουν περισσότερα από τους στρέιτ

ΗΠΑ: Οι ομοφυλόφιλοι άντρες κερδίζουν περισσότερα από τους στρέιτ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τεκμηριωμένο το γεγονός ότι οι λεσβίες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περισσότερα από τις στρέιτ, κάτι που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «λεσβιακή πριμοδότηση». Αντιστοίχως, τεκμηριωμένο είναι ότι οι γκέι κερδίζουν λιγότερα από τους στρέιτ, κάτι το οποίο αποκαλείται «ποινή των γκέι». Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον.

Δυο οικονομολόγοι από το Βάντερμπιτ, ο Κρίστοφερ Κάρπεντερ και ο Σάμιουελ Έπινγκ, συνδύασαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό με τα κέρδη των ενηλίκων υπαλλήλων των ΗΠΑ για τη χρονική περίοδο 2013-2015, διαπιστώνοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες, πλήρους απασχόλησης, κέρδιζαν κατά μέσο όρο 10% περισσότερα από τους στρέιτ, αναφέρει δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Quartz. Μάλιστα, η διαφορά στην αμοιβή παρέμενε, ακόμη και υπό την εξέταση διαφόρων παράγοντων, όπως η παρουσία συντρόφου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του συντρόφου, το γένος, η ηλικία, η εθνικότητα, το μέγεθος της εταιρείας και της οικογένειας.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η έρευνα έδειξε, ότι υπάρχει μια πριμοδότηση ύψους 9% για τις λεσβίες, όπως και στις προηγούμενες έρευνες, κάτι το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για τους μπαισέξουαλ άντρες και γυναίκες, οι οποίοι εμφανίζονται να κερδίζουν λιγότερα και από τους γκέι και από τους στρέιτ.

Παρότι οι λόγοι γι’ αυτή την αλλαγή στο εισόδημα παραμένουν άγνωστοι, οι Κάρπεντερ και Έπινγκ έχουν ορισμένες θεωρίες:

Ολοένα και βελτιώνεται

Είναι πιθανό, η αλλαγή στη συμπεριφορά να μεταφράζεται σε μία αλλαγή στην περιουσία, αίροντας παλιές προκαταλήψεις που στο παρελθόν δυσχέραιναν τις διαπραγματεύσεις των γκέι, σχετικά με τις οικονομικές απολαβές τους.

Για τους δύο οικονομολόγους, ήταν δύσκολο να το αντισταθμίσουν με την αλλαγή που παρατηρείται στην πριμοδότηση των λεσβιών και τη μισθοδοτική «ποινή» των μπαισέξουαλ. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά απασχόλησης των γκέι αντρών παραμένουν χαμηλά. Επίσης, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς, γατί μία αλλαγή στην συμπεριφορά προς τους ομοφυλόφιλους μπορεί να ενισχύσει τις απολαβές των γκέι αντρών, αλλά ταυτόχρονα να κρατάει κι αρκετούς εκτός του εργατικού δυναμικού. Ακόμη πιο περίεργο είναι, ότι το χάσμα των απολαβών μεταξύ γκέι και στρέιτ αντρών είναι μεγαλύτερο για άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν αντιμετωπίσει χειρότερες διακρίσεις κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Οι πλούσιοι είναι πιο άνετοι να το παραδεχτούν

Είναι πιθανό, ότι οι γκέι άντρες κερδίζουν εξαρχής τα ίδια ή περισσότερα χρήματα από τους ετεροφυλόφιλους άντρες. Αν η βελτίωση συμπεριφοράς προς τους ομοφυλόφιλους, τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα και να παραδεχτούν δημόσια ότι είναι γκέι, είναι πιθανό ότι οι πλουσιότεροι υπάλληλοι, που κάποτε το θεωρούσαν ριψοκίνδυνο να το παραδεχτούν, τώρα αναγνωρίζονται ως γκέι στις έρευνες.

Γιατί λοιπόν δεν βελτιώθηκαν τα κέρδη για τις λεσβίες;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών επηρέασε διαφορετικά τα γκέι και τα λεσβιακά ζευγάρια. Οι Κάρπεντερ και Έπινγκ ερεύνησαν εάν τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να μεγαλώσουν παιδιά, επιλέγοντας έναν πιο παραδοσιακό καταμερισμό εργασίας.

Τα κατά πολύ χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των ομοφυλόφιλων ανδρών θα είχαν νόημα, αν πολλοί άνδρες σύντροφοι έμεναν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά. Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ομοφυλόφιλων αντρών σε σχέση (45%) είναι υψηλότερο από ό, τι ήταν πριν την νομιμοποίηση. Τα ποσοστά των ομοφυλόφιλων γυναικών σε σχέση, αντίθετα, παρέμειναν περίπου τα ίδια (66%) πριν και μετά. Μάλιστα, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι πολλές λεσβίες έκαναν σχέση και απέκτησαν παιδιά, ακόμη και όταν δεν υπήρχε ο γάμος ομοφυλοφίλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή