Πρόσωπο της Χρονιάς: Το Time απαντάει για το μυστηριώδες χέρι

Πρόσωπο της Χρονιάς: Το Time απαντάει για το μυστηριώδες χέρι

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσωπα των πέντε γυναικών, που μίλησαν δημόσια για την σεξουαλική παρενόχληση, εμφανίζονται στο εξώφυλλο «Πρόσωπο της Χρονιάς» του περιοδικού Time, δίπλα σ’ ένα μυστηριώδες δεξί χέρι. Αν απλά κοιτάξετε το εξώφυλλο του τελευταίου Time, ίσως το παραλείψατε αλλά ένα δεξί χέρι εμφανίζεται στην άκρη της φωτογραφίας.

Τα πρόσωπα των πέντε γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της τραγουδίστριας Taylor Swift και της ηθοποιού Ashley Judd, εμφανίζονται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Πρόσωπο της Χρονιάς 2017». Η πεντάδα αντιπροσωπεύει τις «Silence Breakers», δηλαδή τα χιλιάδες άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

Ωστόσο, στην κάτω δεξιά γωνία του εξωφύλλου, φαίνεται το χέρι μιας γυναίκας αγνώστων στοιχείων, ενώ το υπόλοιπο σώμα της έχει κοπεί σκόπιμα από την φωτογραφία. Προς πληροφόρηση μας, το περιοδικό εξήγησε σε ποιον ανήκει το χέρι και γιατί βρίσκεται εκεί.

Πρόσωπο της Χρονιάς: Το Time απαντάει για το μυστηριώδες χέρι-1

«Ανήκει σε μία άσημη νεαρή εργαζόμενη στο νοσοκομείο από το Τέξας», αναφέρει το περιοδικό σ’ ένα άρθρο. Είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και φοβάται ότι αν αποκαλύψει την ταυτότητα της θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικογένειά της. Μολονότι δεν φαίνεται το πρόσωπο της και ούτε υπάρχει κάποια αναφορά στο όνομα της στην λεζάντα, η παρουσία της στο περιοδικό αποτελεί μία πράξη αλληλεγγύης, εκπροσωπώντας όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν ήταν έτοιμες να μιλήσουν δημόσια και να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους.

Η εν λόγω γυναίκα δήλωσε στο περιοδικό ότι δεν μπορούσε να σταματήσει να αναρωτιέται, αν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το περιστατικό με κάποιον τρόπο. «Σκέφτηκα, τι ακριβώς συνέβη; Γιατί δεν αντέδρασα; Σκεφτόμουν συνέχεια αν έκανα κάτι, αν είπα κάτι εγώ ή αν με κάποιο τρόπο του έδωσα την εντύπωση ότι ήμουν σύμφωνη».

Το βραβείο του περιοδικού δόθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών κατά του χολιγουντιανού παράγωγου, Χάρβει Γουάινσταιν, στους New York Times με το hashtag #MeToo, που έγινε αμέσως viral παγκοσμίως καθώς οι γυναίκες μοιράστηκαν τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν βιώσει.

Η ηθοποιός του Χόλυγουντ, Ashley Judd, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που μίλησαν κατά του Γουάινσταιν. Η ποπ τραγουδίστρια Taylor Swift, η οποία είχε κερδίσει στο παρελθόν μία υπόθεση αστικού δικαίου εναντίον ενός πρώην DJ, ισχυριζόμενη ότι την παρενόχλησε, εμφανίζεται επίσης στο εξώφυλλο.

Οι υπόλοιπες γυναίκες του εξωφύλλου είναι η Adama Iwu, μία 40χρονη επιχειρηματίας από το Σακραμέντο και η Susan Fowler, 26 ετών, πρώην μηχανικός της Uber, που κατήγγειλε την εταιρεία για σεξουαλική παρενόχληση. Η πέμπτη γυναίκα είναι η Isabel Pascual, μια 42χρονη από το Μεξικό που εργαζόταν στην περισυλλογή φράουλας. Σύμφωνα με το περιοδικό, ζήτησε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο για να προστατεύσει την οικογένεια της.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Edward Felsenthal, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ότι φέτος οι νικητές του βραβείου συνέβαλλαν δραστικά στην πραγματοποίηση «της ταχύτερης κοινωνικής αλλαγής που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες».

Το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς» πρωτοξεκίνησε το 1927 ως «Άνδρας της Χρονιάς», αναγνωρίζοντας το άτομο που καλώς ή κακώς επηρέασε περισσότερο τη ροή των γεγονότων μέσα στο έτος. Πρώτος νικητής ήταν ο Τσάρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε αεροπλάνο μόνος του, χωρίς ενδιάμεση στάση, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το βραβείο το περασμένο έτος, ενώ ήταν και επιλαχόντας για τον τίτλο και φέτος. Προηγούμενοι νικητές ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Αδόλφος Χίτλερ, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μολονότι, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ήταν άτομα, δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέχθηκε μία ομάδα. Το 2014, το περιοδικό τίμησε τους «Μαχητές κατά του Έμπολα», ενώ το 2011 με τους «Διαδηλωτές» αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα της επονομαζόμενης Αραβικής Άνοιξης. Το 2006, «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν απλά «Εσείς»: Το εξώφυλλο του περιοδικού φιλοξενούσε την οθόνη ενός υπολογιστή, αντικατοπτρίζοντας την σπουδαιότητα του περιεχομένου που δημιουργείται από τον χρήστη στο διαδίκτυο.

Επιμέλεια Μιχαέλα Αναστασοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή