Παράθυρο ευκαιρίας για τους Ρεπουμπλικανούς

Παράθυρο ευκαιρίας για τους Ρεπουμπλικανούς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του γερουσιαστή Αλ Φράνκεν ύστερα από τις καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, οι Δημοκρατικοί έλυσαν ένα πρόβλημα, αλλά δημιούργησαν ένα άλλο. Οι 32 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, σε σύνολο 48, που κάλεσαν τον συνάδελφό τους να παραιτηθεί εξαιτίας των καταγγελιών επτά γυναικών για απρεπή συμπεριφορά εκ μέρους του συνέβαλαν να «καθαρίσει» το προφίλ του κόμματος, που είχε επιβαρυνθεί και από την παραίτηση του Τζον Κόνιερς, του αρχαιότερου μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, για παρόμοιους λόγους.

Ωστόσο, η παραίτηση Φράνκεν ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για τους Ρεπουμπλικανούς, που διατηρούν βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδίσουν στις εκλογές του 2018 τη θέση του γερουσιαστή που έμεινε κενή στην πολιτεία Μινεσότα. Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ρεπουμπλικανός Τιμ Πολέντι, είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα που προαλείφονται για το χρίσμα του κόμματος. Η ασθενής πλειοψηφία (52-48) των Ρεπουμπλικανών στο σώμα θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο αν ο αμφιλεγόμενος Ρόι Μουρ –ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων– κερδίσει τη διαφιλονικούμενη έδρα στις εκλογές της Αλαμπάμα, την ερχόμενη Τρίτη.

Είκοσι τέσσερις Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα δώσουν μάχη για την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο. Από αυτούς, οι 10 εκλέγονται σε πολιτείες όπου οι εκλογείς ψήφισαν, στην πλειονότητά τους, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία όπου ανήγγειλε την παραίτησή του, ο Αλ Φράνκεν σημείωσε ότι «υπάρχει κάποια ειρωνεία στο γεγονός ότι φεύγω, ενώ ο άνθρωπος που συνελήφθη στο κασετόφωνο να κομπάζει για τη σεξουαλική του παρενόχληση κάθεται στο Οβάλ Γραφείο κι ενώ ένας άλλος, που κατ’ επανάληψη παρενοχλούσε ανήλικα κορίτσια, κάνει καμπάνια για να εκλεγεί στη Γερουσία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή