Βιβλική καταστροφή στην Καλιφόρνια από τις φωτιές

Βιβλική καταστροφή στην Καλιφόρνια από τις φωτιές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ. Βιβλική είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, με δεκάδες άλογα να κείτονται νεκρά σε αγρόκτημα στα νότια της πολιτείας, τη στιγμή που η φωτιά σαρώνει τα πάντα στη γύρω περιοχή και θα συνεχίσει το ανεξέλεγκτο πέρασμά της τουλάχιστον για ακόμη δύο εβδομάδες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος στην περιοχή Σιλμάρ της κοιλάδας Σαν Φερνάντο στο Λος Αντζελες δήλωσαν πως βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θέαμα 29 νεκρών αλόγων που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Η Πατρίσια Παντίλια, ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, δήλωσε πως η ίδια ξύπνησε και είδε μπροστά της τις φλόγες. Αμέσως έτρεξε για να σωθεί, όπως άλλωστε ήταν και οι εντολές των Αρχών. «Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν τα άλογα. Οι υποδομές μπορούν να ξαναφτιαχτούν, όχι όμως και οι ζωές των αλόγων».

Εν τω μεταξύ, διαφορετική εστία πυρκαγιάς έχει ξεσπάσει στα βόρεια της κομητείας Σαν Ντιέγκο από την Πέμπτη. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από τον εθνικό αυτοκινητόδρομο 76, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής αιτία. Ωστόσο, κατά το πιθανότερο σενάριο, οι δυνατοί άνεμοι ήταν αυτοί που συνέτειναν αποφασιστικά στο ξέσπασμα και την εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσα σε λίγες ώρες. Η φωτιά έχει ξεπεράσει τα 16 τετραγωνικά χλμ. και, μέχρι στιγμής, έχουν καεί δεκάδες σπίτια και τροχόσπιτα στη μικρή πόλη του Φόλμπρουκ του Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης της Καλιφόρνιας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Απελευθέρωση αλόγων

Παράλληλα, η φωτιά κατέκαψε κέντρο εκπαίδευσης εκατοντάδων καθαρόαιμων αλόγων κούρσας. Πρόκειται για το κέντρο Σαν Λουίς Ρέι Ντάουνς, το οποίο υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές από τη φωτιά, ενώ οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερα περισσότερα από 450 άλογα ώστε να μην παγιδευτούν στους στάβλους. Σημειώνεται ότι η αξία των αλόγων αυτών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, της τάξης εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, και αυτός είναι ο λόγος που η μετακίνηση των αλόγων γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Μέχρι τώρα, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, λόγω της επικρατούσας σύγχυσης, ο ακριβής αριθμός των αλόγων που έχουν χαθεί. Σύμφωνα, όμως, με εκπαιδευτές του κέντρου, θεωρείται βέβαιο πως έχουν πεθάνει τουλάχιστον δέκα, πιθανώς και περισσότερα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτές τονίζουν πως ο καπνός δυσχεραίνει την κατάσταση, καθώς τα άλογα έχουν διασκορπιστεί εξαιτίας της αναταραχής. Προς το παρόν, οι προσπάθειές των εκπαιδευτών επικεντρώνονται στη παροχή βοήθειας προς τα άλογα που επέζησαν. Χθες, ακυρώθηκαν όλες οι ιπποδρομίες στην πόλη Λος Αλαμίτος ως ένδειξη πένθους για τα άλογα που χάθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη πυρκαγιά, γνωστή ως πυρκαγιά Τόμας, έχει ξεσπάσει στην κομητεία Βεντούρα, όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή ώστε να περιορίσουν τις καταστροφικές φλόγες που έχουν κατακάψει μέχρι στιγμής 460 κτίρια από τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή