Ναρουχίτο, ένας σύγχρονος αυτοκράτορας

Ναρουχίτο, ένας σύγχρονος αυτοκράτορας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σπουδαγμένος στην Οξφόρδη διάδοχος του θρόνου των Χρυσανθέμων, πρίγκιπας Ναρουχίτο, πρόκειται να ανοίξει τη ματιά του αρχαίου αυτοκρατορικού θεσμού στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει και την κληρονομιά του πατέρα του, αυτοκράτορα Ακιχίτο, φέρνοντας ειρήνη και συμφιλίωση στην Ασία, όταν θα ανέβει στον θρόνο το 2019.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε υπέγραψε την Παρασκευή την ημερομηνία για τη συνταξιοδότηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο, που θα είναι η 30ή Απριλίου 2019. Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση Ιάπωνα αυτοκράτορα σε δύο αιώνες.

Ο Ακιχίτο, ο οποίος πρόκειται να γίνει 84 ετών στις 23 Δεκεμβρίου, πέρασε ένα μεγάλο μέρος των τριών δεκαετιών που βρίσκεται στον θρόνο προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε ο πόλεμος που έγινε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Ο ίδιος τόνισε τον Αύγουστο του 2016 ότι το πέρασμα των χρόνων θα δυσκολέψει την πραγματοποίηση των καθηκόντων του.

Δικαιώματα γυναικών

Ο Ναρουχίτο, ο οποίος σήμερα είναι 57 ετών, είναι υπέρμαχος των περιβαλλοντικών στόχων και πρωτοβουλιών και έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια για το καθαρό νερό. «Σίγουρα είναι πολύ παθιασμένος με τα περιβαλλοντικά θέματα», λέει ο Σιχόκο Γκότο, μέλος του Κέντρου Ουίλσον που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ενδιαφέρεται πολύ για τα δικαιώματα των γυναικών. Τον γοητεύει η ιδέα ενίσχυσης των γυναικών και απόδοσης τους σε μια θέση αξιοπρέπειας, μακριά από τη θέση τους στον παραδοσιακό κόσμο» . Ο Ναρουχίτο αψήφησε τις συμβουλές των κύκλων του παλατιού προκειμένου να παντρευτεί τη Μασάκο Ογουάντα, μια διπλωματικό η οποία σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ και η οποία έπασχε από στρες εξαιτίας των μεγάλων απαιτήσεων της ζωής στο παλάτι, αλλά και την πίεση να φέρει στον κόσμο τον βασιλικό διάδοχο. Σε κάποια στιγμή της ζωής του σόκαρε το κοινό με την υπεράσπιση της γυναίκας του από την κριτική και τις πιέσεις, με αποτέλεσμα να λάβει σκληρά σχόλια από τον μικρότερο αδελφό του αλλά και τον πατέρα του.

Η κόρη της Μασάκο, Αϊκο, δεν μπορεί να κληρονομήσει τον θρόνο των Χρυσανθέμων, διότι περνάει μόνο στα άρρενα τέκνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή