Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ

Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή, όπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μιας και εκτός από επανέναρξη των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον πυροδότησε και σφοδρές αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναιρέσουν την απόφασή, τονίζοντας ότι η κίνηση μπορεί να αυξήσει την βία σε όλη την περιοχή.

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη ήταν μια «επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δεν είχε κανένα νομικό αντίκτυπο και ήταν «άκυρη», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που εκδόθηκε έπειτα από το τέλος της συνεδρίασής τους στο Κάιρο.

Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ-1

«Η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ…κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ώρες μετά το τέλος της συνάντησης των ΥΠΕΞ που ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ.

Παράλληλα τόνισαν ότι θα επιδιώξουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απορρίπτει την αμερικανική κίνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Στην ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για οικονομικές κυρώσεις.

Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ-2

Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ

Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή "τρομοκρατική ενέργεια".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, ο δράστης συνελήφθη μετά την επίθεση που σημειώθηκε στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της πόλης.

Η επίθεση αυτή έγινε σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο 25χρονος φύλακας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο καθώς φέρει τραύματα στο επάνω μέρος του κορμού. Ο δράστης, που κατάγεται από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είναι ηλικίας 24 ετών, φέρει επίσης τραύματα στο κεφάλι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ-3

Την ίδια ώρα, η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις με το Ισραήλ, που μαίνονται από την Πέμπτη, έχουν φτάσει τους τέσσερις.

Την Κυριακή, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη Βηρυτό, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς.

Ανάλογη κινητοποίηση καταγράφηκε και στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη ισλαμική χώρα, ενώ πολύ επιθετική ρητορική υιοθέτησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας το Ισραήλ «κράτος – τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά»

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες «να προχωρήσουν πέρα από τις αποδοκιμασίες», στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να βρεθεί μια θέση, μια στάση που θα προχωρά πέρα από τις αποδοκιμασίες» από αυτή τη σύνοδο του OIC, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους και την Ιερουσαλήμ η Τουρκία ανέκαθεν ακολουθούσε μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη πολιτική, χωρίς παρεκκλίσεις. Η Τουρκία δεν θα αλλάξει γνώμη, ούτε στάση, ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας», πρόσθεσε.

Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων για Τραμπ και Ιερουσαλήμ-4

Επικρίσεις Νετανιάχου κατά Ε.Ε.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκριναν την απόφαση του Τραμπ.

«Σέβομαι την Ευρώπη, όμως δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ την αντιμετώπισή της των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ακούω φωνές που καταδικάζουν την ιστορική απόφαση του Τραμπ, όμως δεν έχω ακούσει καταδίκες για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ή για την φρικτή εκστρατεία υποκίνησης μίσους εναντίον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια σήραγγα που είχε κατασκευάσει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και έφτανε στο έδαφος του Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την κοντινότερη ισραηλινή κοινότητα.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρίνισε ότι η σήραγγα, μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, ήταν ημιτελής και ανακαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επιχείρηση για την καταστροφή της.

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο πώς γνώριζε το Ισραήλ ότι υπεύθυνη για την κατασκευή της σήραγγας ήταν η Χαμάς.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, New York Times)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή