«Αποστολή εξετελέσθη» για Πούτιν

«Αποστολή εξετελέσθη» για Πούτιν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Θριαμβευτική επίσκεψη στη Συρία πραγματοποίησε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, παρακολουθώντας από κοινού με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ «παρέλαση νίκης» και ανακοινώνοντας την απόσυρση του μεγαλύτερου όγκου των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα. Στη συνέχεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στην Αίγυπτο, όπου ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού.

«Σε λίγο, περισσότερο από δύο χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ο συριακός στρατός νίκησαν την πιο μάχιμη ομάδα της διεθνούς τρομοκρατίας», είπε ο Πούτιν στους αεροπόρους στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη Λαττάκεια της Συρίας. «Οι συνθήκες για πολιτική λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν διαμορφωθεί. Η πατρίδα σάς περιμένει».

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, στη Συρία έχασαν τη ζωή τους λιγότεροι από 50 Ρώσοι στρατιώτες, αν και δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων, εκ των οποίων αρκετοί σκοτώθηκαν χωρίς να καταμετρηθούν επισήμως. Η επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και την ήττα του ISIS, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει από αέρος, ενώ Κούρδοι υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και σιιτικές πολιτοφυλακές υπό την καθοδήγηση του Ιράν πραγματοποιούσαν χερσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τη Ρωσία σταματάει να δίνει έμφαση στη Συρία και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, που επίσης πολέμησε στο πλευρό του Ασαντ. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε χθες ότι στο εξής η οργάνωση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Μετά τη Συρία, το αεροσκάφος του Ρώσου προέδρου προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης Ρωσίας – Αιγύπτου. Οι πτήσεις είχαν ανασταλεί μετά την έκρηξη βόμβας σε πτήση της ρωσικής εταιρείας Metrojet το 2015, που είχε απογειωθεί από το Σαρμ ελ Σέιχ προκαλώντας τον θάνατο 224 ανθρώπων.

Πυρηνικό εργοστάσιο

Επιπλέον, χθες Ρώσοι και Αιγύπτιοι υπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Αιγύπτου από τη Rosatom στη θέση Νταμπάα. Το συμβόλαιο, ύψους 21 δισ. δολαρίων, προβλέπει χρηματοδότηση του 85% του κόστους από ρωσικές τράπεζες, ενώ αναθέτει στη Rosatom τη συντήρηση για 60 χρόνια.

Η πυρηνική ενέργεια (σταθμός Ακούγιου) βρέθηκε στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου και στο τρίτο σκέλος της χθεσινής επίσκεψής του, στην Αγκυρα. Μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την προμήθεια πυραύλων S-400 την ερχόμενη εβδομάδα. Η χθεσινή ήταν η τρίτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του σε διάστημα ενός μήνα και η έβδομη τον τελευταίο χρόνο. Τις συζητήσεις απασχόλησε και το θέμα της Ιερουσαλήμ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει ότι η αναγόρευσή της σε πρωτεύουσα του Ισραήλ «δεν βοηθάει στην επίλυση του Μεσανατολικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή