Το Αμστερνταμ παίρνει μέτρα διαχείρισης των τουριστικών ροών

Το Αμστερνταμ παίρνει μέτρα διαχείρισης των τουριστικών ροών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές πρωτοβουλίες, με στόχο να καταστεί πάλι το Αμστερνταμ θελκτικό για τους επισκέπτες, αλλά και βιώσιμο για τους μόνιμους κατοίκους του, εξετάζει ο δήμος.

Η ολλανδική πόλη, με τα χαρακτηρισμένα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO κανάλια της, πνίγεται κυριολεκτικά στους τουρίστες.

Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του Αμστερνταμ αυξήθηκαν από 8 εκατομμύρια το 2006 σε 14 εκατομμύρια το 2016. Ο αριθμός επισκεπτών στο σπίτι της Αννα Φρανκ έσπασε, στο μεταξύ, κάθε ρεκόρ το 2016, με 1,3 εκατ. εισιτήρια.

Τις διαθέσεις των μόνιμων κατοίκων του Αμστερνταμ απέναντι στα πλήθη μεθυσμένων τουριστών εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης, Ούντο Κοκ: «Αν ο μόνος λόγος που επισκεφθήκατε το Αμστερνταμ είναι να μεθύσετε και να καπνίσετε κάνναβη, δεν μπορώ να σας εμποδίσω να έρθετε εδώ, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν σας θέλουμε ανάμεσά μας».

Την οργή του Oύντο Κοκ δεν προκαλούν μόνο οι νεαροί τουρίστες, οι οποίοι μένουν σε φθηνά ξενοδοχεία ή διαμερίσματα Airbnb, αλλά και τα πλήθη επιβατών κρουαζιερόπλοιων που κατακλύζουν τους στενούς δρόμους της πόλης κάθε μεσημέρι.

Σημαντική πηγή εσόδων

Παρότι ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τον δήμο του Αμστερνταμ, οι επιπτώσεις της παραμονής εκατομμυρίων τουριστών σε μια πόλη 850.000 μόνιμων κατοίκων είναι σημαντικές.

«Εδώ εντοπίζεται η ουσία του προβλήματος. Πώς να διατηρήσεις την ισορροπία έτσι ώστε η παλιά πόλη να μη γίνει τουριστικό γκέτο, χωρίς καταστήματα που χρειάζονται οι μόνιμοι κάτοικοι;» λέει ο Στέφεν Χόουντς, ιδρυτής του ινστιτούτου Amsterdam in Progress.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται η απαγόρευση της οικοδόμησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων, η απαγόρευση δυσκίνητων τουριστικών ποδηλάτων για τέσσερις αναβάτες, η μεταφορά του τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων εκτός των ορίων της πόλης και η αναστολή χορήγησης νέων αδειών λειτουργίας σε τουριστικά καταστήματα στην παλιά πόλη.

Οριο για Airbnb

Υστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τον δήμο του Αμστερνταμ, η εταιρεία ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb θέσπισε ανώτατο όριο 60 ημερών τον χρόνο για τους ιδιοκτήτες, επιβάλλοντας ειδικό δημοτικό φόρο στις ενοικιάσεις.

Ο Στέφεν Χόουντς υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της κατασκευής νέων ξενοδοχειακών μονάδες όχι μόνο εντός του Αμστερνταμ, αλλά και στα περίχωρά του, η περιστολή των αφίξεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων, καθώς και η απαρέγκλιτη τήρηση της απαγόρευσης εισόδου τουριστικών λεωφορείων στα όρια της πόλης, αποτελούν εφικτά και αποτελεσματικά μέτρα.

«Το πρόβλημα του υπερβολικού αριθμού επισκεπτών είναι ιδιαίτερα δυσεπίλυτο. Κανείς, πουθενά στον κόσμο, δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μόνιμα», υποστηρίζει ο κ. Χόουντς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή