Οι Ρώσοι τιμούν τον Σολζενίτσιν

Οι Ρώσοι τιμούν τον Σολζενίτσιν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές αρχές έκαναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας χθες στη Μόσχα στη μνήμη του συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (11 Δεκεμβρίου 1918 – 3 Αυγούστου 2008), ο οποίος αποκάλυψε με το έργο του το τρομακτικό σύμπαν Γκούλαγκ, των σοβιετικών στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2018 την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου λογοτέχνη του 20ου αιώνα.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας έγιναν σε κτίριο στο κέντρο της Μόσχας, όπου διέμενε ο συγγραφέας και νομπελίστας Λογοτεχνίας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ευχαριστώ αυτούς που κάνουν πολλά και που, όπως ελπίζω, θα κάνουν πολλά τη νέα χρονιά για να συντηρήσουν όχι μόνο τη μνήμη του Αλεξάντρ αλλά και τα πιστεύω του, ώστε για οικοδομήσουμε τη Ρωσία που εκείνος ονειρευόταν», δήλωσε η χήρα του συγγραφέα Ναταλία.

Το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο οποίος πέθανε στη Μόσχα στις 3 Αυγούστου του 2008, σε ηλικία 90 ετών, άνοιξε το 2015 στο Κισλοβόντσκ, στον ρωσικό Καύκασο, μέσα στο σπίτι όπου ο κατοπινός συγγραφέας του «Αρχιπελάγους Γκούλάγκ» πέρασε τέσσερα από τα παιδικά του χρόνια.

Ο Σολζενίτσιν, που καταδικάστηκε οκτώ χρόνια σε εγκλεισμό γιατί άσκησε κριτική στον Στάλιν σε μια επιστολή που έπεσε στα χέρια της πολιτικής αστυνομίας, εμπνεύστηκε από την εμπειρία του στο στρατόπεδο του Εκιμπαστούζ του Καζακστάν για να γράψει το διήγημα «Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς», που κυκλοφόρησε το 1962, σε μια Ρωσία όπου ο Στάλιν είχε αποκηρυχθεί από τον διάδοχό του, τον Νικίτα Χρουστσόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή