Νότια Κορέα: Ασκήσεις – μήνυμα στον Κιμ με επιθετικά ελικόπτερα

Νότια Κορέα: Ασκήσεις – μήνυμα στον Κιμ με επιθετικά ελικόπτερα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διεξήγαγαν επιτυχώς μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από ελικόπτερα Apache, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αυξηθεί η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε πρόκληση του εχθρού», κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, χωρίς να κατονομάσουν τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους Stinger από επιθετικά ελικόπτερα Apache μετά την παραλαβή τους τον Μάιο, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει τη χώρα του την «ισχυρότερη πυρηνική δύναμη» του κόσμου, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων στο βορειοκορεάτικο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, ο Κιμ τόνισε την Τρίτη ότι η χώρα του «θα προχωρήσει μπροστά νικηφόρα και θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», σύμφωνα με το KCNA.

Την 28η Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό σύμφωνα με ειδικούς να πλήξει το σύνολο της επικράτειας των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Αμέσως μετά, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακήρυξε ότι το κράτος του έγινε πλέον πυρηνική δύναμη.

Οι νέες δηλώσεις του Κιμ καταγράφονται την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν λύση στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιτάχυνση των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου. Σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα απαγορευμένα εξοπλιστικά της προγράμματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει διάφορες σειρές κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δήλωσε εξάλλου επίσης την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα χωρίς να θέτουν «κανέναν όρο εκ των προτέρων».

Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον διεμήνυε ότι δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση με την Πιονγκγιάνγκ πέραν των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει προσβολές και απειλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή