Σύγκρουση πολιτισμών στην Αλαμπάμα

Σύγκρουση πολιτισμών στην Αλαμπάμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ. Μετωπική σύγκρουση αξιών, με συνέπειες για τον έλεγχο της Γερουσίας, εκτυλίχθηκε χθες στην Αλαμπάμα ανάμεσα στον εκπρόσωπο των πιο ακραίων συνιστωσών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρόι Μορ και τον Δημοκρατικό εισαγγελέα που είχε ασκήσει δίωξη σε μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, Νταγκ Τζόουνς. Μια απρόσμενη νίκη του Τζόουνς στην ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πολιτεία του αμερικανικού Νότου θα καθιστούσε εξαιρετικά εύθραυστη τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία.

Τα αποτελέσματα της αναμέτρησης για την έδρα που αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αναμένονταν σήμερα το πρωί. Παρά το γεγονός ότι η Αλαμπάμα δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό βουλευτή ή γερουσιαστή τα τελευταία 22 χρόνια και παρά το γεγονός ότι πέρυσι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την πολιτεία με διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων, η εκλογική μάχη προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Ρόι Μορ. Ο Μορ έχει στρέψει εναντίον του εξέχοντες Ρεπουμπλικανούς της πολιτείας του, όπως τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι, μετά τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης πλήθους 14χρονων κοριτσιών, όταν εκείνος ήταν περίπου 30 ετών. Σε μία περίπτωση, ο Μορ κατηγορείται ότι έγδυσε το νεαρό θύμα, παρά τη θέλησή του.

Ο Σέλμπι δήλωσε ότι, αντί να ψηφίσει τον Μορ, έγραψε στο ψηφοδέλτιο το όνομα «εξέχοντος Ρεπουμπλικανού». Οι κατηγορίες εις βάρος του Μορ, αλλά και η κοσμοθεωρία του, που παραπέμπει στην Αμερική της εποχής της δουλείας, ενδέχεται να αποδειχθούν απεχθείς για τους κατοίκους των πόλεων της Αλαμπάμα, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία τον αντίπαλό του.

Η κύρια δύναμη των ψηφοφόρων του Μορ βρίσκεται μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων της υπαίθρου, οι οποίοι δεν ενοχλούνται από τη θέση του πρώην δικαστή ότι η Αμερική θα είναι καλύτερη αν καταργηθούν όλες οι αναθεωρήσεις του αμερικανικού συντάγματος μετά τη 10η, δηλαδή, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις που κατήργησαν τη δουλεία και κατοχύρωσαν το δικαίωμα ψήφου μαύρων και γυναικών. Πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, αναλυτές θεωρούσαν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσοι μαύροι κάτοικοι της πολιτείας θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού, αντί να απόσχουν.

Υπέρ ο Τραμπ

Υπέρ του Μορ τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έγραψε χθες στο Twitter: «Ο λαός της Αλαμπάμα θα κάνει το σωστό. Ο Νταγκ Τζόουνς είναι υπέρ των αμβλώσεων, αδύναμος στην εγκληματικότητα, στον στρατό και στη λαθρομετανάστευση, κακός για τους ιδιοκτήτες όπλων και τους βετεράνους, αντίθετος με το τείχος. Ο Τζόουνς είναι μαριονέτα της Πελόζι και του Σούμερ. Ο Ρόι Μορ θα ψηφίζει πάντοτε στο πλευρό μας. Ψηφίστε Ρόι Μορ!».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή