Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει την Τερέζα Μέι

Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει την Τερέζα Μέι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταστεί νομικά δεσμευτική η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους όρους του Brexit ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο Γκι Φερχόφσταντ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να μην τηρήσει τη συμφωνία η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στάθηκαν σχετικές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit, αλλά και των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Ντέιβις δήλωσε την Κυριακή ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, ήταν περισσότερο «διακήρυξη προθέσεων» παρά νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Αντιδρώντας άμεσα, ο Γκι Φερχόφσταντ σχολίασε μέσω Twitter ότι οι δηλώσεις Ντέιβις «δεν βοηθούν και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη». Προσέθεσε δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών να περιλάβει, την Παρασκευή, την επιτευχθείσα συμφωνία με μορφή δεσμευτικού κειμένου.

Η πίεση του Ευρωκοινοβουλίου είχε άμεσο αποτέλεσμα. Με νεότερη, χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντέιβις ανακοίνωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον «φίλο του» Φερχόφσταντ και ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να μετατραπεί η προκαταρκτική συμφωνία σε δεσμευτικό κείμενο. Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η Μέι έκανε λόγο για «νέα αίσθηση αισιοδοξίας» μετά την προκαταρκτική συμφωνία. Επανέλαβε ωστόσο ότι η κυβέρνησή της θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το οικονομικό κόστος του διαζυγίου, μόνον αν υπάρξει τελική συμφωνία μετά τον β΄ γύρο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μελλοντική, εμπορική σχέση μεταξύ της χώρας της και της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή