Προσδοκίες των εθνικιστών στην Κορσική

Προσδοκίες των εθνικιστών στην Κορσική

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την επέκταση της αυτονομίας της Κορσικής απέκλεισε χθες η κυβέρνηση στο Παρίσι, δύο ημέρες μετά τη νίκη των εθνικιστών στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στο νησί.

Οι εθνικιστές εξασφάλισαν τα δύο τρίτα των εδρών στο νέο τοπικό συμβούλιο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου. Σε αντίθεση με τους Καταλανούς εθνικιστές, οι Κορσικανοί δεν σκοπεύουν να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, ζητώντας την επίσημη αναγνώριση της κορσικανικής γλώσσας και μεγαλύτερη συμμετοχή στις δημοσιονομικές αποφάσεις που αφορούν το νησί τους.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, είπε ότι το Παρίσι θα λάβει υπόψη του τις «ιδιαιτερότητες» της Κορσικής στις συνομιλίες που θα έχει με όλες τις νεοεκλεγείσες τοπικές αρχές. «Οφείλω να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι η ψήφος στην Κορσική δεν ήταν δημοψήφισμα για αυτονομία ή για ανεξαρτησία», είπε ο κ. Γκριβό.

Μεταξύ των αιτημάτων των Κορσικανών εθνικιστών είναι η δυνατότητα να περιορίζουν την πώληση ακίνητης περιουσίας σε Γάλλους της ενδοχώρας, αλλά και η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, καταδικασθέντων για επιθέσεις.

«Η εκλογική νίκη – θρίαμβος της Κυριακής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Η απραξία είναι επικίνδυνη για το Παρίσι. Η σκληρή γραμμή από μέρους της κυβέρνησης Φιλίπ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων, όπως έγινε στην Καταλωνία», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κορσικής, Αντρέ Φαζί.

Επικοινωνία Φιλίπ – Σιμεονί

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την επιθετική ρητορική των εθνικιστών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιλίπ συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον νικητή των εκλογών, Ζιλ Σιμεονί, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή