ΚΟΣΜΟΣ

Πορνογραφία, Μπαλζάκ και «Τιτανικός»

pornografia-mpalzak-kai-titanikos-2222967

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δημοπρασία στο Παρίσι θα τεθεί μέσα στον Δεκέμβριο μία από τις μεγαλύτερες συλλογές από ιστορικές επιστολές, παρτιτούρες, σημειώματα και χειρόγραφα, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού έργου του Μαρκησίου ντε Σαντ «120 ημέρες των Σοδόμων».

Η ευρεία συλλογή έργων τέχνης αποτελεί κτήμα της γαλλικής εταιρείας «Αριστοφίλ», που ιδρύθηκε το 1990 και συγκέντρωσε χρηματικούς πόρους από επενδυτές και λάτρεις της τέχνης.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ζεράρ Λεριτιέ είχε λάβει στο παρελθόν το προσωνύμιο «Ο βασιλιάς των χειρογράφων». Ωστόσο, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το 2015 έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για περίπου 130.000 κομμάτια τέχνης. Το σύνολο της συλλογής βρίσκεται τώρα σε στάδιο ρευστοποίησης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι χρόνων και θα χρειαστεί περίπου 200 δημοπρασίες, ώστε να αποφευχθεί ο κορεσμός της αγοράς. Τη διενέργεια της δημοπρασίας έχει αναλάβει ο οίκος δημοπρασίας Aguttes.

Το χειρόγραφο του Σαντ γράφτηκε σε 33 κομμάτια από ρολό παπύρου, ενόσω ο ίδιος ήταν φυλακισμένος στη Βαστίλλη το 1785. Ο Σαντ φρόντιζε να κρύβει το βιβλίο πίσω από μια πέτρα κάθε νύχτα, με αποτέλεσμα, όταν ο ίδιος βγήκε από τη φυλακή το 1789, αυτό να μείνει κρυμμένο στον τοίχο και να διασωθεί. Ο πάπυρος αποτελεί ένα πορνογραφικό μυθιστόρημα με θέμα την ιστορία τεσσάρων ευγενών που επιθυμούν να δοκιμάσουν κάθε σεξουαλική διαστροφή και αναμένεται να πωληθεί για 4 με 6 εκατομμύρια ευρώ. Η συλλογή περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την προσωπική μαρτυρία 40 σελίδων για τη βύθιση του «Τιτανικού» από την επιζήσασα Ελεν Τσόρτσιλ Κάντι. Επίσης, περιλαμβάνονται αυθεντικά χειρόγραφα του Αλέξανδρου Δουμά και του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αλληλογραφία από τον ναύαρχο Νέλσον και τον Ναπολέοντα, και παρτιτούρες του συνθέτη Ρίχαρντ Στράους. Η τιμή εκκίνησης αναμένεται να τεθεί στα 12 με 16 εκατομμύρια ευρώ.