Ρώσος ΥΠΕΞ: «Η αποστολή του ρωσικού στρατού στη Συρία έχει ολοκληρωθεί»

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Η αποστολή του ρωσικού στρατού στη Συρία έχει ολοκληρωθεί»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει κηρύξει τη νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος προειδοποιεί κατά της υπερβολικής θριαμβολογίας.

«Η αποστολή του ρωσικού στρατού έχει ολοκληρωθεί (…) Το συριακό έδαφος έχει απελευθερωθεί πλήρως από τους μαχητές της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Σόιγκου.

Μια νίκη που επιβεβαίωσε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στους Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία: «Θα επιστρέψετε θριαμβευτές (…) Η πατρίδα σάς περιμένει!» τους είπε ανακοινώνοντας την απόσυρση από τη χώρα του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών δυνάμεων.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που πολεμά το ΙΚ στη Συρία από το 2014 και εδώ και καιρό επικρίνει τους Ρώσους ότι λάμπουν διά της απουσίας τους στο πεδίο, έχει διαφορετική άποψη.

«Μερικές φορές βρίσκω κάπως εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ρωσία έχει οικειοποιηθεί τη νίκη ενάντια στο Νταές», σχολίασε ειρωνικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στο απόγειο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών.

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί ήρθαν πολύ αργά σε αυτό τον πόλεμο εναντίον του Νταές (…) Δεν πρέπει να πλέκουν εγκώμια για ενέργειες που δεν είναι δικές τους», πρόσθεσε.

Ο συριακός στρατός, με τη στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, ανακατέλαβαν τον Νοέμβριο τα δύο τελευταία αστικά κέντρα που ήταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, τη Ντέιρ αλ Ζορ και την αλ Μπουκάμαλ στην ανατολική Συρία.

Τον Οκτώβριο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία υποστηριζόμενη από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, κατέγραψε την πρώτη της μεγάλη νίκη ανακαταλαμβάνοντας τη Ράκα, έπειτα από μια επιχείρηση έντεκα μηνών.

Η Ρωσία «δεν διεξήγαγε παρά ένα μέρος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στη Συρία και η μάχη κατά του ΙΚ «δεν αποτελούσε προτεραιότητά της», επισημαίνει το Πεντάγωνο.

Μετά την εμπλοκή του στη Συρία το 2015, ο ρωσικός στρατός επικεντρώθηκε κυρίως στη συριακή αντιπολίτευση στη «χρήσιμη» Συρία, το δυτικό κομμάτι της χώρας, όπου βρίσκεται η οικονομική καρδιά της, σύμφωνα με τον συνασπισμό.

«Άρχισαν να πλήττουν το Νταές όταν πλέον δεν υπήρχε και κανένας άλλος», σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

«Προς το τέλος θέλησαν να δώσουν άλλο χαρακτήρα στη δέσμευσή τους στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την αντιτρομοκρατική», πρόσθεσε. Στόχος της Μόσχας ήταν μεταξύ άλλων το συριακό καθεστώς να μπορέσει να ελέγχει όσο περισσότερα εδάφη γίνεται ενόψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία πάντως παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. «Στα τρία χρόνια ύπαρξής του ο “συνασπισμός” δεν κατέγραψε παρά μόνο τώρα τελευταία την πρώτη του επιτυχία στη μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία: την καταστροφή της Ράκα και των αμάχων της με μαζικούς βομβαρδισμούς», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Για τους Δυτικούς, αν και έχει επιτευχθεί η νίκη εναντίον του ΙΚ, η μάχη δεν έχει τελειώσει. Στα σύνορα με το Ιράκ οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «ως τα μέσα ή το τέλος Φεβρουαρίου», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ακόμη και ηττημένο στη Συρία, το ΙΚ εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη απειλή μέσω των εν υπνώσει δικτύων του και θα ανακτήσει εδάφη, αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εξηγούν από την πλευρά τους οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Δύση.

Εξάλλου μετά την εξόντωση του κοινού εχθρού, του Νταές, «άλλες εντάσεις ενδέχεται να προκύψουν» στη Συρία, επισημαίνει η γαλλική πηγή, η οποία κάνει λόγο για «κίνδυνο μετάλλαξης της σύγκρουσης» προς συγκρούσεις μεταξύ των SDF και του συριακού στρατού, μεταξύ Κούρδων και Αράβων ή Κούρδων και του τουρκικού στρατού.

«Δεν πρέπει να ξεσπάσει ένας (νέος) εμφύλιο πόλεμος που θα αντικαταστήσει τον πόλεμο εναντίον του Νταές», προειδοποίησε ο Λεντριάν.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Εσμπούρ, πρόεδρο του International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει ποια πολιτική μετάβαση είναι έτοιμη να στηρίξει τώρα που ο εχθρός έχει ηττηθεί. «Εκεί θα δούμε τα όρια των όσων μπορεί να κάνει, διότι τίποτε δεν έχει διευθετηθεί. Δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πληρώσουμε για τη μετεμφυλιακή Συρία».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή