Γερμανία: Οχι στις μεσοβέζικες λύσεις λένε οι Χριστιανοδημοκράτες

Γερμανία: Οχι στις μεσοβέζικες λύσεις λένε οι Χριστιανοδημοκράτες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η ιδέα του προέδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για «μεγάλο συνασπισμό με χαμηλά λιπαρά» απορρίφθηκε χθες από τον επικεφαλής της βαυαρικής CSU Χορστ Ζεεχόφερ. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αναζητεί τρόπους να καταστήσει την πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες πιο «εύπεπτη» για τη βάση του κόμματος, η οποία εξακολουθεί να εκφράζει την έντονη διαφωνία της.

Οι διερευνητικές συζητήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις, ξεκίνησαν χθες σε μυστική τοποθεσία. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους και Πράσινους, στις οποίες όλες οι πλευρές διατυμπάνιζαν διαρκώς τις «κόκκινες γραμμές» τους, οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών γίνονται σε χαμηλότερους τόνους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα κόμματα βρίσκονται κοντά, ή ότι έχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, που θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες και το προσφυγικό, που θέτει το CDU/CSU.

Προκειμένου να μη δεσμεύσει το κόμμα του σε πολιτικές που δεν επιθυμεί, αλλά να στηρίξει παράλληλα την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, ο Σουλτς είχε προτείνει την ιδέα του «συνασπισμού συνεργασίας» («KoKo» εν συντομία), στον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν μόνο τα νομοθετήματα με τα οποία συμφωνούν. «Δεν μπορείς να είσαι εν μέρει στην κυβέρνηση και εν μέρει στην αντιπολίτευση», παρατήρησε χθες ο Χορστ Ζεεχόφερ. «Αυτό δεν θα λειτουργήσει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή