Fake news, η «καραμέλα» αυταρχικών ηγετών

Fake news, η «καραμέλα» αυταρχικών ηγετών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «fake news» αποτελεί ένα από τα κυριότερα όπλα στη φαρέτρα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος επανειλημμένως έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτόν ως ρητορικό εργαλείο, με σκοπό να υπονομεύσει τους αντιπάλους του, να συσπειρώσει την πολιτική του βάση και να απαξιώσει παραδοσιακά αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο όρος «fake news», βέβαια, χρησιμοποιείται και από άλλους αυταρχικούς ή λαϊκιστές ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Νικολάς Μαδούρο. Ομως ήταν η προεδρία του Τραμπ αυτή που κατάφερε να κλυδωνίσει το παγκόσμιο κατεστημένο, με αποτέλεσμα η ρητορική των fake news να πυροδοτήσει ποικίλες ανησυχίες σε ξένους πολιτικούς και αναλυτές.

Πλήγμα για τον Τύπο

Κατά την Ολλανδή ευρωβουλευτή Μαρίτιε Σάκε, «ο Τραμπ δεν μιλάει απλώς για fake news, αλλά επιτίθεται στα ΜΜΕ ως fake news, και αυτό συνιστά πλήγμα για τον ελεύθερο Τύπο». Αν και ο όρος «fake news» υπάρχει ήδη από το 1890, ο Τραμπ θεωρείται ο υπεύθυνος για την ευρεία χρήση του στον διεθνή διάλογο. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι τα fake news αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρόσφατο παράδειγμα τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η γραμμή μεταξύ παραδοσιακών ειδήσεων που στηρίζονται σε γεγονότα και fake news είναι πια θολή.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Τραμπ έχει δημιουργήσει μια εναλλακτική πραγματικότητα, στην οποία τα παραδοσιακά ΜΜΕ κατηγορούνται ως εργαλείο μιας αλαζονικής και αποστασιοποιημένης ελίτ που προσπαθεί να καθυποτάξει τους περιθωριοποιημένους πολίτες. «Ο Τραμπ και η λογική των fake news έχουν προξενήσει σημαντική βλάβη στην αξιοπιστία των ΗΠΑ ως υπερασπίστριας δύναμης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», καταλήγει η Μαρίτιε Σάκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή