Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατεβαίνει στις εκλογές του 2018 ο Πούτιν

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατεβαίνει στις εκλογές του 2018 ο Πούτιν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα θητεία ως πρόεδρος θα αναζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές του Μαρτίου αλλά ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κρατώντας αποστάσεις από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο 65χρονος πρόεδρος ανέφερε ότι ευελπιστεί να εξασφαλίσει τη στήριξη περισσοτέρων εκ του ενός κομμάτων, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν έχει να παρουσιάσει κάποιον ισχυρό υποψήφιο.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά για τους αντιπάλους του ότι «προκαλούν πολύ θόρυβο, χωρίς όμως να έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο λαό».

Θέτοντας τις προτεραιότητές του για τη χώρα δήλωσε ότι η οικονομία θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη ενώ αναφέρθηκε και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ξοδέψει για στρατιωτικές δαπάνες το 2018 2,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε στρατιωτικά θέματα από τη Μόσχα.

«ΗΠΑ και Ρωσία να σταματήσουν να τσακώνονται σαν ζώα»

Κληθείς να σχολιάσει τη διακυβέρνηση Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι δεν είναι αρμόδιος να κρίνει τη δουλειά του Αμερικανού Προέδρου και ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον αμερικανικό λαό. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι κατά τη διακυβέρνησή του έγιναν σημαντικά επιτεύγματα, ωστόσο, όπως είπε, « ο Τραμπ δυσκολεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών λόγω "συγκεκριμένων περιορισμών"». Εκτίμησε, πάντως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σταδιακά θα ομαλοποιηθούν. 

Εκανε ακόμα λόγο για πληθώρα ζητημάτων που ενώνουν τις δύο χώρες, όπως η κοινή τους αντίληψη σε θέματα τρομοκρατίας .

Την ίδια στιγμή, υπερασπίστηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο απέναντι στις κατηγορίες ρωσικής ανάμειξης κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κατασκευάσματα» των πολιτικών του αντιπάλων και σχολίασε πως τέτοια σενάρια μόνο κακό στις ΗΠΑ κάνουν.

Ο Βλαντιμίρ Πουτιν, φρόντισε την ίδια στιγμή να επισημάνει ότι το μερίδιο επιρροής των ρωσικών μέσων είναι σαφώς μικρότερο από αυτών των αμερικανικών ενώ υπογράμμισε πως οι δύο χώρες πρέπει να «σταματήσουν να τσακώνονται σαν ζώα».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ λεγοντας πως «έχουν βάλει τη χώρα του στην ίδια κατηγορία με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν» και απαίτησε τη συνεργασία σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του έσπευσε να επισημάνει ότι δεν αναγνωρίζει το «πυρηνικό στάτους» της Β. Κορέας αλλά παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, να προβεί σε παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων.

Παρότρυνε, μάλιστα, και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους,  προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε μια 100% επιτυχημένη επιδρομή στη Β. Κορέα, η οποία συν τοις άλλοις θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Εξέφρασε, ακόμη την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική και ότι κάποια στιγμή η χώρα του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή