Στη μαζική εκτέλεση 38 τζιχαντιστών προχώρησε το Ιράκ

Στη μαζική εκτέλεση 38 τζιχαντιστών προχώρησε το Ιράκ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιρακ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στη μαζική εκτέλεση 38 τζιχαντιστών μαχητών με την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι πρόκειται για μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ιρακινοί πολίτες εκτός από έναν που πιστεύεται ότι είχε σουηδική υπηκοότητα. Οι θανατικές ποινές εκδόθηκαν σε βάρος τους σε φυλακή νότια της πόλης Nasiriyah. Το παρόν στις εκτελέσεις έδωσε ο Ιρακινός υπουργός Δικαιοσύνης, Haidar al-Zamil. 

Ωστόσο, οι διεθνείς οργανώσεις έχουν καταδικάσει επανειλημμένως τη χρήση της θανατικής ποινής από το Ιράκ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται κατηγορίες τρομοκρατίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση από τον Σεμπτέμβριο, οπότε και κρεμάστηκαν 42 μαχητές.

«Σε πολλές περιπτώσεις προηγουμένως οι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από βαθιά άδικες δίκες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βασανίστηκαν για να "ομολογήσουν"», είχε δηλώσει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Lynn Maalouf με αφορμή την εκτέλεση της 25ης Σεπτεμβρίου.

Το Human Rights Watch κατηγόρησε μάλιστα προσφάτως το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας ότι «απέτυχε να διαχωρίσει» τους γιατρούς που προστάτεψαν ζωές υπό την εξουσία του Ισλαμικού Κράτους και τους «υπευθύνους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Ιράκ προχώρησε πέρσι σε 88 εκτελέσεις από 26 που είχε πραγματοποιήσει το 2015. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή