ΚΟΣΜΟΣ

Το 61% των Γερμανών υπέρ του «μεγάλου» συνασπισμού CDU/CSU και SPD

to-61-ton-germanon-yper-toy-megaloy-synaspismoy-cdu-csu-kai-spd-2223251

Υπέρ της προοπτικής ενός «μεγάλου» συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τάσσεται το 61% των Γερμανών, που θεωρεί το συγκεκριμένο σχήμα «καλό» ή «πολύ καλό». Αντιθέτως, περιορισμένη φαίνεται η προτίμηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την Infratest dimap για λογαριασμό του «Πρωινού Μαγκαζίνο» του ARD, το ποσοστό των Γερμανών που προτιμούν τον «μεγάλο» συνασπισμό έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες. Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των CDU και CSU τάσσεται το 34%, ενώ το 59% είναι εναντίον. Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, το 52% εκτιμά ότι η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 33%, με μόλις το 8% να θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν ίδια διαπραγματευτική ισχύ.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει ακόμη ότι το 68% των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι αν τελικά το SPD λάβει μέρος σε συνομιλίες με CDU/CSU και αυτές κριθούν επιτυχείς, έχει δεσμευτεί να αφήσει τον τελευταίο λόγο στα μέλη του.

Στην περίπτωση πάντως που και αυτή η προσπάθεια αποτύγχανε και η Γερμανία προσέφευγε εκ νέου στις κάλπες, η Χριστιανική Ένωση θα έπαιρνε 32%, το SPD 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13%, οι Πράσινοι 12% και η Αριστερά με τους Φιλελεύθερους (FDP) από 9%. Σε σχέση με την δημοσκόπηση της 7ης Δεκεμβρίου, το SPD καταγράφει απώλειες μίας μονάδας ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν δύο μονάδες. Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στο μεταξύ κι ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του Προεδρείου του SPD σχετικά με το εάν το κόμμα θα λάβει μέρος σε διερευνητικές συνομιλίες για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού, η λεγόμενη οικονομική πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας με την Ένωση. «Ο καιρός των τακτικών πρέπει να έχει περάσει. Η Γερμανία χρειάζεται άμεσα μια σταθερή κυβέρνηση – αυτό το γνωρίζουν το SPD και ο Μάρτιν Σουλτς. Για αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για εντατικές συνομιλίες, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Αυτό περιμένουν και οι ψηφοφόροι», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ιδρυτής της ομάδας, Χάραλντ Κριστ.

Αντιπρόεδρος CDU: Καλές προοπτικές για τον «μεγάλο» συνασπισμό

Καλές προϋποθέσεις για μια συνεργασία σε πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) βλέπει ο αντιπρόεδρος του CDU και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

«Μεταξύ πολλών στελεχών της Ένωσης και του SPD υπάρχει μια βάση εμπιστοσύνης διότι έχουν ήδη συγκυβερνήσει αρκετά χρόνια – και μάλλον επιτυχημένα. Όλες οι μεγάλες κρίσεις, η κρίση του ευρώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το προσφυγικό, αντιμετωπίστηκαν από κοινού», δηλώνει ο κ. Λάσετ στο περιοδικό Focus και απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων εκλογών. «Το Σύνταγμα δεν θέλει την προσφυγή σε νέες εκλογές λόγω ενός περίπλοκου εκλογικού αποτελέσματος», τονίζει και επισημαίνει ότι ο άνθρωπος που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα είναι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, όχι ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος.

Ο κ. Λάσετ απορρίπτει εξάλλου και την προοπτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας παιδαριώδη τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το Κοινοβούλιο.