ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως για τη δεύτερη φάση του Brexit

prasino-fos-gia-ti-deyteri-fasi-toy-brexit-2223316

Την έγκριση τους ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, έδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Ευρωποαίοι ηγέτες συμφωνούν να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Brexit»  έγραψε στο tweeter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Και πρόσθεσε «Συγχαρητήρια Τερέζα» λίγες μέρες μετά τη δημόσια αναγνώριση εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών των προσπαθειών της βρετανίδας πρωθυπουργού για επίτευξη συμφωνίας ως προς το περίγραμμα του "διαζυγίου".

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα εμπλέξει μία πολύ μεγαλύτερη γκάμα θεμάτων  -και πιθανότατα πολύ πιο περίπλοκων-  και θα αφορούν κυρίως την ενιαία αγορά και τις εμπορικές σχέσεις.

Οι 27 ηγέτες ενέκριναν τη δεύτερη φάση του Brexit, περίπου 9 μήνες μετά την ενεργοποίηση εκ μέρους της Βρετανίας  του μηχανισμού εξόδου.

Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές της ΕΕ, το οριστικό κείμενο της συμφωνίας  πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος τα εθνικά κοινοβούλια να το εγκρίνουν εγκαίρως, ενόψει του πραγματικού χρόνου εξόδου που τοποθετείται τον Μάρτιο του 2019.

Για να εισέλθει στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, η Βρετανία έπρεπε να ανταποκριθεί σε τρία «προαπαιτούμενα»: Πρώτον  στον λογαριασμό εξόδου που θα πρέπει να πληρώσει  στην Ε.Ε, δεύτερον στα δικαιώματα που θα διατηρήσουν οι πολίτες και στις δύο πλευρές και τρίτον στη δέσμευση να διατηρηθεί ένα διαφανές σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής καταγράφηκε «επαρκής πρόοδος» και στα τρία σημεία, ενώ η απόφαση των ηγετών θεωρείται ότι θα έχει και θετική επίπτωση στην Τερέζα Μέι που πρόσφατα υπέστη οδυνηρή ήττα στο Κοινοβούλιο, από μια ad hoc συμμαχία ανταρτών του κόμματός της και αντιπολίτευσης, οι οποίοι έκριναν ότι τον τελευταίο λόγο στο Βrexit από βρετανικής πλευράς θα τον η Βουλή και όχι η κυβέρνηση.

Έτσι η Μέι απέσπασε τα εύσημα (μεταξύ άλλων και) του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου εμού,  πιστεύουν ότι η κυρία Μέι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και αυτό πρέπει να της αναγνωρισθεί.

Προτεραιότητα της Μέι στη επόμενη φάση των συνομιλιών θα είναι να εξασφαλίσει μία μεταβατική περίοδο, που πιθανώς θα περιλαμβάνει το δικαίωμα της Βρετανίας να παραμείνει τμήμα της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Η περίοδος αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου  2 χρόνια. 

Μέι: Ομαλό και συντεταγμένο Brexit

Την απόφαση των 27 σχολίασε με ανάρτησή της στο twitter και η βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς ένα ομαλό και συντεταγμένο Brexit και τη διαμόρφωση της βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας σχέσης (…) Εκπληρώσουμε την επιθυμία του βρετανικού λαού και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία Brexit για τη χώρα μας – διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο με χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας».