Η μάχη για τον «Mr Bitcoin»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία αρκούσαν για να κεντρίσουν το διεθνές ενδιαφέρον. Αλλωστε η ιστορία περιελάμβανε Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες, κατηγορίες για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Διαδικτύου και μια κινηματογραφική σύλληψη Ρώσου πολίτη τον Ιούλιο σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής. Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο όμως, κατά τη διάρκεια εκδίκασης της έκδοσης του «Mr Bitcoin» από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, ήταν αυτό που προσέδωσε στην υπόθεση ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο 38χρονος ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας κατηγορείται ότι νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Από το ξεκίνημα της δικαστικής του περιπέτειας πάντως, η πατρίδα του δεν έμεινε αμέτοχη. Το πρώτο δείγμα φάνηκε από την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η διαδικασία με την αποστολή παράλληλου αιτήματος έκδοσης από δικαστήριο της Μόσχας για εμπορική απάτη ύψους 10.000 ευρώ. Μια τακτική γνωστή από τουλάχιστον τρεις παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Το 2012 με τον ίδιο τρόπο είχε αντιδράσει η Ρωσία στις συλλήψεις των χάκερ Βλαντιμίρ Ντρίνκμαν στην Ολλανδία και Ντμίτρι Ζουμπάκα στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα, το 2016, παράλληλο αίτημα έκδοσης στάλθηκε στην Τσεχία μετά τη σύλληψη του χάκερ Γεβγένι Νικούλιν.

Το ρωσικό ενδιαφέρον όμως έγινε εμφανές και με άλλους τρόπους. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου στην αίθουσα 347 του Εφετείου Θεσσαλονίκης, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκπρόσωποι των ρωσικών προξενικών αρχών παρακολουθούσαν αδιαλείπτως τη δικαστική εξέλιξη. Μάλιστα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «άδικη» ετυμηγορία «που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία».

Αντίστοιχα –ανεπίσημα αυτή τη φορά– σχόλια έκανε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ρωσική διπλωματική πηγή στην Αθήνα μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα του Ρώσου πολίτη».

Στα πρώτα στάδια της διαδικασίας, στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης οι Ελληνες δικηγόροι του Βίνικ είχαν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που γινόταν η μετάφραση των τεχνικών όρων. Γι’ αυτό και ενώπιον του Αρείου Πάγου ο 38χρονος είχε διερμηνέα δικής του επιλογής, ο οποίος κατά δήλωσή του εργαζόταν για περισσότερο από μία δεκαετία σε γραφείο Τύπου των ελληνικών προξενικών αρχών στη Ρωσία.

Ο Ρώσος δικηγόρος του Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ, πέρα από την επιμονή του στο ζήτημα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης (είχε δηλώσει στην «Κ» ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «προδώσει έναν ομόθρησκο αδερφό της»), υπενθύμιζε ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Πράγματι, στα δικά του χέρια θα καταλήξουν οι δύο αποφάσεις έκδοσης του «Mr Bitcoin» σε ΗΠΑ και Ρωσία και η υπογραφή του θα κρίνει την κατάληξη του θρίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή