Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας θα περάσουν στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ), μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του Σεπάστιαν Κουρτς, η οποία ανακοινώθηκε χτες το βράδυ. 

Η συμφωνία όχι μόνο ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό Κουρτς, αλλά και σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία, μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια (τα δύο κόμματα είχαν κυβερνήσει από κοινού τη χώρα την περίοδο 2000-2005). Eπίσης, καθιστά την Αυστρία τη μοναδική δυτική και ευρωπαϊκή χώρα που η ακροδεξιά συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του FPÖ, Χάιντζ-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προεκλογικά κατηγορούσε τον Κουρτς, ότι κλέβει τις ιδέες του κόμματος του, προτού χαμηλώσει τους τόνους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου.  

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί τη Δευτέρα υπό τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αφού πρώτα επικυρωθούν επίσημα όλοι οι όροι της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, η νέα κυβέρνηση του έδωσε εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, η ίδια η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, την οποία ωστόσο επιθυμεί να μεταρρυθμίσει, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις. 

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα. 

Οι συνομιλίες των δύο κομμάτων είχαν ξεκινήσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, στις οποίες επικράτησε το ÖVP. Κεντρικό διακύβευμα των εκλογών ήταν η ευρύτερη μεταναστευτική κρίση, «αγαπημένο» θέμα του FPÖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή