Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι φορολογικές υποθέσεις της ΙΚΕΑ

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι φορολογικές υποθέσεις της ΙΚΕΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα για τις φορολογικές συμφωνίες της Ikea με τις ολλανδικές φορολογικές Αρχές ξεκίνησαν σήμερα οι αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές λέγοντας ότι ίσως έχουν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού στη σουηδική εταιρεία επίπλων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε πως το Inter Ikea, που αποτελεί ένα από τα δύο τμήματα του Σουηδικού κολοσσού και εδρεύει στην Ολλανδία, ίσως έχει αποκτήσει άδικα φορολογικά πλεονεκτήματα από το ολλανδικό κράτος.

Η επίτροπος Ευρωπαϊκού Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, είπε πως «όλες οι εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Η ΕΕ θα ερευνήσει αν οι φορολογικές υποθέσεις του ΙΚΕΑ παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες-μέλη δεν μπορούν να δίνουν επιλεκτικά φορολογικά προνόμια σε πολυεθνικούς όμιλους που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες εταιρείες. Η Επιτροπή δήλωσε πως «ανησυχεί πως δύο ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις ίσως έδωσαν στο Inter Ikea ένα άδικο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες».

Αυτή η κίνηση αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της ΕΕ για την πάταξη των ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών μεταξύ χωρών της ΕΕ και πολυεθνικών εταιρειών.

Επίσης, η ΕΕ έχει δώσει εντολή σε πολλά μέλη της να συλλέξουν δισεκατομμύρια εύρω σε φορολογικές οφειλές από μεγάλες εταιρείες όπως οι Apple, Starbucks, Amazon και Fiat.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί πως οι κολοσσοί των επιχειρήσεων αποκτούν άδικα πλεονεκτήματα απέναντι στους πιο ανίσχυρους αντιπάλους τους, οι οποίοι και δεν έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν παρόμοια φορολογικά καθεστώτα.

Πηγή: BBC Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή