Τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των πρώτων εβδομάδων του 2018 η Τουρκία ξεκινά τις δικές της γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Άλμπαϊρακ δήλωσε τα εξής: «Οι σεισμικές εργασίες μας συνεχίζονται με τα δυο σκάφη μας. Την ίδια στιγμή, το 2018 στην Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη γεώτρηση μας σε βαθιά θάλασσα με το σκάφος, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς, έχουν πέσει πρόσφατα οι υπογραφές και το οποίο θα ενταχθεί στο δυναμικό μας πριν το τέλος του έτους. Κανείς να μην θεωρήσει την Μεσόγειο θάλασσα του πατέρα του, δικό του πλούτο. Ως Τουρκία, στην δική μας ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο, και στα οικόπεδα που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ, θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας».

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι το πλοίο-πλατφόρμα Deepsea Metro-2, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στη Νορβηγία, φτάνει στα τέλη του μήνα στην Τουρκία.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ΡΙΚ, η τουρκική προκλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης τις νέες NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και κάποιες εφαρμόζονται από σήμερα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία εδώ και μερικές ημέρες ανακοινώνει αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις, δεσμεύοντας περιοχές νοτιο-ανατολικά της Κύπρου, παραβιάζοντας την κυπριακή δικαιοδοσία να ενημερώνει τους ναυτιλλόμενους και να προβαίνει σε συντονισμό για σκοπούς θαλάσσιας ασφάλειας, μετέδωσε  η Κυπριακή δημόσια τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή