ΚΟΣΜΟΣ

Aγκυρα, Παλαιστίνη καταγγέλλουν το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ – ευχαριστώ στις ΗΠΑ από Νετανιάχου

agkyra-palaistini-kataggelloyn-to-amerikaniko-veto-ston-oie-amp-8211-eycharisto-stis-ipa-apo-netaniachoy-2223776

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η παλαιστινιακή προεδρία την άσκηση βέτο εκ μέρους των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία τα υπόλοιπα δεκά τέσσερα κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ.

«Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Εντός των επόμενων 48ωρών…προγραμματίζουμε να καλέσουμε για μια έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ριάντ αλ Μαλικί σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Τουρκίας για το βέτο της Ουάσιγκτον, με την τουρκική κυβέρνηση να δηλώνει σοκαρισμένη, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήθει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό μπροστά σε μια τέτοια ενέργεια.

Από την πλευρά, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για το βέτο. «Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», ανήρτησε συγκεκριμένα στο Τwitter ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, ζητούσε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

«Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ…η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη με μια αύξηση των περιστατικών, κυρίως εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Γάζα και συγκρούσεων που σημειώνονται μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο ΣΑ, πριν την ψηφοφορία.

«Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί», δήλωσε η Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια.

«Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό», τόνισε. «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Έχω την υποψία ότι πολύ λίγο κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του ΣΑ αναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)