Tραμπ: Ρωσία και Κίνα επιθυμούν έναν κόσμο αντίθετο στις αξίες των ΗΠΑ

Tραμπ: Ρωσία και Κίνα επιθυμούν έναν κόσμο αντίθετο στις αξίες των ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάζοντας σήμερα τη νέα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, εκτοξεύοντας παράλληλα βέλη και κατά της Κίνας και της Ρωσίας, «οι οποίες δρους εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ».

Σε μια ομιλία του που κάλυψε μια ευρεία σειρά θεμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική», το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του. Σύμφωνα με τον Τραμπ, η νέα στρατηγική αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την οικονομική ασφάλεια και θα περιλαμβάνει μια πλήρη ανοικοδόµηση των υποδομών, καθώς και την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Όπως υπογράμμισε, η νέα στρατηγική θα τερματίσει τα υποχρεωτικά όρια αμυντικών δαπανών, χωρίς να αναφέρει αν έχει διαβουλευτεί με μέλη του Κογκρέσου για ένα πιθανό νομοσχέδιο για τον τερματισμό αυτών των ορίων, τα οποία είχαν επιβληθεί στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013.

«Αναγνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τον πόλεμο και η ανυπέρβλητη δύναμη είναι το πιο σίγουρο μέσο άμυνας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για αυτό το λόγο θα καταργηθεί το όριο αμυντικών δαπανών.

Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ, «θέλοντας να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και η Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.

«Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος, ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή