Ελεύθερη υπό όρους αφέθηκε στην Τουρκία Γερμανίδα ρεπόρτερ

Ελεύθερη υπό όρους αφέθηκε στην Τουρκία Γερμανίδα ρεπόρτερ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση αλλά και επιφυλάξεις υποδέχθηκε το Βερολίνο την υπό όρους αποφυλάκιση της δημοσιογράφου και μεταφράστριας Μεσαλέ Τολού από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Πολίτις της Γερμανίας, τουρκικής καταγωγής, η 33χρονη Τολού συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του εκτός νόμου Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές. Η Τολού δικαζόταν μαζί με άλλα 17 πρόσωπα και το βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου ήταν ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και κηδείες μαχητών του MLKP. Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση της δημοσιογράφου και άλλων πέντε συγκατηγορουμένων της, αλλά απαγόρευσε την έξοδό της από τη χώρα και της επέβαλε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μία φορά την εβδομάδα.

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ εξέφρασε «χαρά και ανακούφιση» για την απελευθέρωση της Τολού, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει τις επιφυλάξεις της για τους περιοριστικούς όρους. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «είναι πολύ νωρίς για έναν εντελώς καινούργιο απολογισμό των γερμανοτουρκικών αξιωματούχων». Ο κ. Ζάιμπερτ υπενθύμισε την ανοικτή υπόθεση του δημοσιογράφου της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, που παραμένει στη φυλακή και τις γενικότερες ενστάσεις για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 106 πρόσωπα, τα οποία πιστεύεται ότι λειτουργούσαν ως «προξενήτρες», διευκολύνοντας γάμους μεταξύ υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Γκιουλέν ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

Τέλος, με τη συμμετοχή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πραγματοποιήθηκε χθες η κηδεία του 38χρονου Γιαβούζ Γιλμάζ, μεγαλύτερου γιου του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Ο θανών βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με μία σφαίρα στο κεφάλι και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο περί αυτοκτονίας, ύστερα από μακρά και επώδυνη νόσο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή