ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες διαδηλώσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν

megales-diadiloseis-sto-irakino-koyrdistan-2223844

ΑΡΜΠΙΛ. Τα γραφεία του κυβερνώντος Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) στη Σουλεϊμανίγια του ημιαυτόνομου κουρδικού βορείου Ιράκ πυρπόλησαν χθες το μεσημέρι διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 3.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σουλεϊμανίγια για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας και των καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση, στις φλόγες είχαν παραδοθεί επίσης τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, η οποία συγκυβερνά με το KDP στο κουρδικό Κοινοβούλιο της Αρμπίλ. Σύμφωνα με την αστυνομία της Αρμπίλ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί χθες το μεσημέρι έξω από το κτίριο του ιρακινού κρατικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου NRT, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Στη διαδήλωση στη Σουλεϊμανίγια συμμετείχαν καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, το νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων και άλλοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, ορισμένων εκ των οποίων οι μισθοί δεν έχουν καταβληθεί εδώ και τρία χρόνια. Η σταδιακή διάρρηξη της «φούσκας» των τιμών του πετρελαίου το 2014 οδήγησε την τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν σε μέτρα λιτότητας.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες μέτρα αντιποίνων κατά της κουρδικής κυβέρνησης της Αρμπίλ, για να τιμωρήσει τους Κούρδους για τη διοργάνωση μη εγκεκριμένου δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα την απόσχιση του Κουρδιστάν από το Ιράκ. Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν προσέφερε αφορμή στη Βαγδάτη να καταλάβει στρατιωτικά την πόλη Κιρκούκ, καθώς και άλλα αμφισβητούμενα εδάφη από τους Κούρδους, να καταργήσει τις απευθείας πτήσεις προς το Κουρδιστάν και να απαιτήσει τον έλεγχο όλων των συνοριακών περασμάτων.