ΗΠΑ: Η Β. Κορέα πίσω από τον ιό WannaCry

ΗΠΑ: Η Β. Κορέα πίσω από τον ιό WannaCry

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Βόρεια Κορέα κατηγόρησε χθες ευθέως η αμερικανική κυβέρνηση για την εξάπλωση του ιού ηλεκτρονικών υπολογιστών WannaCry, ο οποίος έπληξε νωρίτερα φέτος τα δίκτυα νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Η επίθεση ήταν ευρύτατη και κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται γι’ αυτήν. Η Πιονγιάνγκ δραστηριοποιείται χωρίς έλεγχο εδώ και μία δεκαετία, ενώ η δράση της γίνεται ολοένα και πιο προκλητική», έγραψε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Wall Street Journal ο στενός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τομ Μπόσερτ. Ο Λευκός Οίκος αναμενόταν να εκδώσει αργά χθες το βράδυ επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ομάδα χάκερ, με όνομα «Ομάδα Λάζαρος», που εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας, βρίσκεται πίσω από την επίθεση WannaCry. Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν πως η «Ομάδα Λάζαρος» ευθύνεται για τη διείσδυση στα δίκτυα της κινηματογραφικής εταιρείας Sony το 2014, με στόχο την καταστροφή αρχείων και τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων, που οδήγησε στην παραίτηση ανώτατων στελεχών της Sony.

Η Πιονγιάνγκ, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί επανειλημμένως κάθε ανάμειξη με τον ιό WannaCry, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αυτές «εκστρατεία δυσφήμησης». Τη «σφραγίδα» της Βόρειας Κορέας πίσω από την επίθεση WannaCry «βλέπουν», πάντως, η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και η εταιρεία ασφαλείας του Διαδικτύου, Symantec.

Σε 150 χώρες

Ο ιός WannaCry «μόλυνε» περισσότερους από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες του κόσμου στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Η εξάπλωση του ιού κατέστη, όμως, δυνατή χάρη στη διαρροή στο Διαδίκτυο εμπιστευτικών προγραμμάτων της αμερικανικής NSA.

Τα προγράμματα αυτά της NSA αποτελούσαν πραγματικό εγχειρίδιο οδηγιών για τη δημιουργία και εξάπλωση ιών υπολογιστών, με στόχο τη διείσδυση σε δίκτυα εχθρικών κρατών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή