Μποϊκοτάζ του Νετανιάχου στην Ακροδεξιά της Αυστρίας

Μποϊκοτάζ του Νετανιάχου στην Ακροδεξιά της Αυστρίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα έχει επαφές με τους υπουργούς του αυστριακού κόμματος FPOe, παρά μόνον με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων που ελέγχει το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας έχει απορρίψει τα ανοίγματα του FPOe, καθώς υπάρχει προβληματισμός για τις ακροδεξιές καταβολές του κόμματος και τις αντισημιτικές και ρατσιστικές θέσεις που έχουν εκφράσει κάποια στελέχη του.

Το FPOe, που μετέχει από προχθές με πέντε υπουργούς στην κυβέρνηση της Αυστρίας, ιδρύθηκε το 1956 από πρώην ναζί, ενώ ηγετικά στελέχη του, όπως ο Στράχε, έχουν λάβει μέρος σε νεοναζιστικές οργανώσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει τα πυρά του κατά των μουσουλμάνων, ρίχνοντας γέφυρες φιλίας προς την εβραϊκή κοινότητα.

Το 1999, όταν το FPOe συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, το Ισραήλ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βιέννη μέχρι την πτώση της κυβέρνησης, το 2002. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποδέχθηκε χθες την πρέσβειρα του Ισραήλ στην καγκελαρία. «Σέβομαι πλήρως την απόφασή του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα διαλύσουμε κάθε ανησυχία», δήλωσε ο Κουρτς. Ως προς τις ανησυχίες της Ιταλίας για την κυβερνητική δέσμευση χορήγησης αυστριακού διαβατηρίου στα μέλη της γερμανόφωνης μειονότητας του Αλτο Αντιτζε (νοτίου Τιρόλου), ο Κουρτς δήλωσε χθες ότι η Βιέννη δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση χωρίς συνεννόηση με τη Ρώμη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή