ΚΟΣΜΟΣ

Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

diadikasia-kyroseon-kata-tis-polonias-kinei-i-e-e-amp-8211-me-veto-apeilei-i-oyggaria-2224170

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.

Με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη και ο αντιπρόεδρος της Ουγγαρίας, Ζολτ Σεμγέν, επιβεβαίωσε τη γραμμή του ηγέτης της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων. Εκανε, παράλληλα, λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Βαρσοβία: Πολιτική η απόφαση

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε, από την πλευρά της η πολωνική κυβέρνηση.Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας. 

Αργότερα το απόγευμα, σε επίσημη τοποθέτηση αναμένεται να προβεί ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. 

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, σημείωσε, εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων στο εγγύς μέλλον.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)