Έρευνα ΗΠΑ: Υψηλότερος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους εφήβους

Έρευνα ΗΠΑ: Υψηλότερος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους εφήβους

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλάσιες είναι οι πιθανότητες να διαπράξουν απόπειρα αυτοκτονίας, έφηβοι που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλοι ή δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις (LBGQ), συγκριτικά με τους υπόλοιπους ετεροφυλόφιλους συνομήλικούς τους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην έρευνα συμμετείχαν 16.000 νέοι, από τους οποίους το 25% των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και αυτών που ακόμη πειραματίζονται σεξουαλικά (LBGQ), είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μια φορά τον περασμένο χρόνο, σε σύγκριση με το 6% των ετεροφυλόφιλων που επιχείρησαν το ίδιο,

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στο περιοδικό American Medical Association, οι νέοι που ανήκαν επίσης σε μια μειονότητα σεξουαλικών προτιμήσεων είχαν και αυτοί διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν να σκέφτονται την αυτοκτονία ή ακόμη και να προβαίνουν σε αυτή την πράξη, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα.

«Οι LGBQ έφηβοι έχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας» ομολόγησε ο επικεφαλής της έρευνας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, John Ayers. «Η τάση αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως μια παγκόσμια κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με κάθε πιθανό τρόπο», δηλώνει επιπλέον ο Ayers.

Παλιότερες μελέτες τόνιζαν το ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο αυξάνονταν οι αυτοκτονίες ανάμεσα σε νέους της LGBQ κοινότητας. Η έρευνα πάρα από την καταγραφή έχει στόχο να αποδείξει κιόλας, μέσα από μαρτυρίες εφήβων και μαθητών από τις ΗΠΑ.

Το 89% των συμμετεχόντων δήλωσαν το 2015 στην έρευνα ότι έχουν προτίμηση για το αντίθετο φύλο. Το 2% δήλωσαν ομοφυλόφιλοι, το 6% αμφιφυλόφιλοι, ενώ το 3.2% είπαν πως ακόμη δεν είχαν εντοπίσει την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος των αυτοκτονικών τάσεων, οι νέοι επίσης ρωτήθηκαν πόσες φορές είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία στο παρελθόν, την είχαν σχεδιάσει ή ακόμη και επιχειρήσει. Από τη μειονότητα των νέων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, το 40% είπε πως είχε σκεφτεί την αυτοκτονία, ενώ το 35% δήλωσε πως προσπάθησε και να προβεί στην πράξη αυτή.

Το 15% των ετεροφυλοφιλικών νέων είχε αντίστοιχα σκεφτεί την αυτοκτονία, ενώ μόλις το 12% είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. 

Οι ερευνητές για ακόμη πιο ξεκάθαρα ποσοστά κοίταξαν και τα δύο φύλα ξεχωριστά. Πράγματι, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας, σε σχέση με τις ετεροφυλοφιλικές, ενώ οι αμφισεξουαλικές είχαν τις τριπλάσιες.

Οι νεαροί ομοφυλόφιλοι είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να δουν ως λύση την αυτοκτονία, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, ενώ οι αμφισεξουαλικοί είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο!

Όπως προαναφέραμε, η έρευνα αυτή δεν λειτούργησε ως πείραμα για να αποδειχθεί πώς οι σεξουαλικές προτιμήσεις επηρεάζουν τον κίνδυνο δημιουργίας αυτοκτονικών τάσεων. Οι ερευνητές επίσης δεν είχαν στοιχεία για αυτούς τους νέους που δεν γνώριζαν ακόμη τη σεξουαλική τους ταυτότητα, καθώς και για τους διεμφυλικούς (transgender), οι οποίοι μπορεί και να είχαν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου.

O Hongying Dai, επικεφαλής ιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων Mercy και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas, δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για την μειονότητα των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων νέων.

Ο Dai είπε πως παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν εντοπίζει τα αίτια που οδήγησαν πολλούς νέους στη σκέψη ή την πράξη της αυτοκτονίας, είναι πολύ πιθανόν να έφτασαν εκεί είτε λόγω του λεκτικού και σωματικού εκφοβισμού, είτε λόγω της ανασφάλειας που ένιωθαν στο σχολείο.

«Τα υψηλά επίπεδα άγχους και ανασφάλειας οδηγούν σε κοινωνικό στιγματισμό, περιθωριοποίηση, διάκριση και σε εκδηλώσεις εκφοβισμού που με τη σειρά τους επιφέρουν αλλαγές στη συμπεριφορά των νέων, ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις», δήλωσε επίσης ο Dai.

Η ψυχίατρος από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Kimberly McManama, τόνισε την ιδιαιτερη σημασία που έχει ο ρόλος των γονέων στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. «Να μιλάτε με τα παιδιά σας από τη νεαρή τους ηλικία για την σεξουαλικότητα τους και την ταυτότητα του φύλου τους. Να τους παρέχετε τη σιγουριά να νιώθουν καλά με τις προτιμήσεις τους και να τους δίνετε πάντα την ευκαιρία και την ελευθερία να σας μιλάνε για αυτά τα θέματα, όταν και όποτε νιώθουν έτοιμα».

Πηγή: Reuters, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή