Απειλές των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περικοπή της αμερικανικής βοήθειας απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ όσους συμμάχους των ΗΠΑ ψηφίσουν εναντίον τους στη σημερινή, έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα της Ιερουσαλήμ. «Εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια δολάρια από μας κι ύστερα ψηφίζουν εναντίον μας. Λοιπόν, παρακολουθούμε ποιος ψηφίζει τι. Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα εξοικονομήσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ είχε στείλει απειλητική επιστολή σε κράτη-μέλη του διεθνούς Οργανισμού. Σε αυτήν, η Νίκι Χέιλι προειδοποιούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει πάρει το θέμα αυτό προσωπικά», ενώ σε συναφές μήνυμα μέσω Twitter τόνιζε ότι οι Αμερικανοί «θα κρατήσουν τα ονόματα» όσων ταχθούν εναντίον τους.

Είχε προηγηθεί η πλήρης απομόνωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη Δευτέρα. Ολα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας και Βρετανίας, υπερψήφισαν σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε την πρόσφατη κίνηση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αν και δεν κατονόμαζε τον Αμερικανό πρόεδρο ή τη χώρα του. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ασκήσουν βέτο στην απόφαση, την οποία η Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε «προσβολή, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί».

Οπως αναμενόταν, οι Παλαιστίνιοι, με τη βοήθεια της Τουρκίας και της Υεμένης, κίνησαν τη διαδικασία για την παραπομπή του ζητήματος στη Γενική Συνέλευση, όπου καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο. Η συνεδρίαση προβλέπεται να αρχίσει σήμερα, στις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να υπερψηφιστεί, με μεγάλη πλειοψηφία, σχέδιο απόφασης ταυτόσημο με εκείνο που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινη ψηφοφορία η Ελλάδα θα ψηφίσει κατά της απόφασης των ΗΠΑ, συντασσόμενη με τη θέση της Ε.Ε., όπως θα πράξει και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της Ενωσης – ενδέχεται να υπάρξουν μία έως δύο εξαιρέσεις. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί, για να παραστεί προσωπικά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επισκεπτόταν χθες, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τις ΗΠΑ «να ανακαλέσουν αυτή την εσφαλμένη και απαράδεκτη απόφαση».

Ο Αμπάς στο Ριάντ

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ταξίδεψε χθες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Σε δηλώσεις του, ο Σαουδάραβας μονάρχης επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Σαουδική Αραβία είχε στείλει χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας για την Ιερουσαλήμ, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έφεραν το Ριάντ να ασκεί πίεση στον Αμπάς ώστε να αποδεχθεί μια λύση του παλαιστινιακού με υποχωρήσεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται απαράδεκτες από όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Πιτσαμπάλα, ο οποίος προΐσταται της Καθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, αποδοκίμασε τις «μονομερείς αποφάσεις» για την Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερή Πόλη «ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή