Οργή της Αγκυρας για σκίτσο Ολλανδού κατά του Ερντογάν

Οργή της Αγκυρας για σκίτσο Ολλανδού κατά του Ερντογάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης, η ολλανδική κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό του σκιτσογράφου Ρούμπεν Οπενχάιμερ, ο οποίος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της Αγκυρας, με αφορμή επίμαχο σκίτσο του στο Twitter.

Τουρκικό δικαστήριο κάλεσε τόσο την αμερικανική εταιρεία του Διαδικτύου όσο και τον ίδιο τον Οπενχάιμερ να αποσύρουν το άκρως προσβλητικό σκίτσο, το οποίο καυτηριάζει την απολυταρχική στάση του Ερντογάν απέναντι στην πολιτική κριτική και την ελευθεροτυπία.

Μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Φρέντιναντ Γκράπερχαους δήλωσε ότι, αν η Τουρκία ζητήσει από τη χώρα του να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών, η κυβέρνησή του θα αρνηθεί κατηγορηματικά να συμπράξει. «Δεν εκτελούμε αποφάσεις που αντιβαίνουν στην ελευθερία της έκφρασης. Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα απέλασης Ολλανδού σκιτσογράφου», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οσο για την απόσυρση του σκίτσου από το Twitter, ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και μιας αμερικανικής εταιρείας, επομένως η Ολλανδία δεν μπορεί να έχει λόγο. Στο πλευρό του Οπενχάιμερ τάχθηκε και η ένωση δημοσιογράφων της χώρας του. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν κατήγγειλε ότι ο Φαρεντίν Πασά, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λεηλάτησε τη Μεδίνα. «Αυτοί είναι οι πρόγονοι του Ερντογάν και η σχέση τους με τους Αραβες μουσουλμάνους», έγραψε στο σχετικό μήνυμά του στο Twitter. Απαντώντας, ο Ερντογάν μίλησε για «αξιοθρήνητους, που βρίσκονται σε ντελίριο», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν καυτηρίασε «τα προπαγανδιστικά ψεύδη, που έχουν στόχο να στρέψουν τους Αραβες εναντίον των Τούρκων».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα Εμιράτα, όπως και με τη Σαουδική Αραβία, επιδεινώθηκαν λόγω της υποστήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και στο Κατάρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή